OPEC: angst voor lagere olieprijs

De olieprijs zal in het tweede kwartaal dalen als olieproducenten zich niet houden de afgesproken productiebeperkingen. Dit zei de secretaris-generaal A. Rodriguez van de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) tijdens een conferentie in de stad Auckland in Nieuw Zeeland.

De vraag naar olie staat al maanden onder druk door de afnemende economisch groei. OPEC en niet-kartelleden zoals Rusland en Noorwegen besloten in december om de productie in het eerste kwartaal van 2002 te beperken om de prijsval te stoppen, maar Rodriguez waarschuwde dat ook in het tweede kwartaal de rem op de productie moet worden gehouden. ,,De vraag naar olie zal zwak zijn waardoor de prijzen onder druk komen te staan, met name in het tweede kwartaal'', aldus Rodriguez. De vraag naar olie is traditioneel het zwakst in de maanden april, mei en juni omdat de winterperiode in de VS en Europa dan afloopt.

Rodriguez riep Rusland op om de productie ook in het tweede kwartaal te beperken. Rusland, de tweede olieproducent van de wereld, ging in december slechts morrend akkoord met de beperking en heeft geen uitspraken gedaan over de productie in het tweede kwartaal. ,,Rusland is een groot probleem voor de industrie. Maar als het zich houdt aan de afgesproken beperking kunnen we onze productiedoelstelling in het tweede kwartaal realiseren'', zei Rodriguez. OPEC verklaarde in december 1,5 miljoen vaten per dag minder op te zullen pompen terwijl niet-OPEC leden de productie met 462.000 vaten zouden beperken.

In de tweede helft van het jaar ziet Rodriguez de vraag naar olie, en dus de prijs, weer enigszins stijgen, maar de sector kan volgens hem nog enkele rumoerige maanden tegemoet zien. ,,De olie-industrie is voorlopig nog niet uit de problemen.''

De prijs van een vat Brent, olie uit de Noordzee, schommelt sinds begin dit jaar rond de 20 dollar per vat nadat het in november was gezakt tot 17 dollar. OPEC wil graag dat de prijs tussen de 22 en 28 dollar per vat blijft, maar lijkt deze doelstelling los te hebben gelaten en zich nu te richten op een prijs van 20 tot 22 dollar. Het kartel komt tijdens een reguliere vergadering op 15 maart bijeen in Wenen om de situatie op de oliemarkt te bespreken.