Molukse kerken zien 25 miljoen dollar toch terug

Na vier jaar onderhandelen heeft de Molukse Kerkvoogdijraad 25 miljoen dollar teruggekregen die eerder aan malafide beleggingsadviseurs was overgemaakt. Dat betekent dat er na lang wachten nieuwe kerken kunnen worden gebouwd in onder meer Tilburg, Deventer, Hoogkerk, Appingedam en Zwolle. Bovendien kan nu achterstallig onderhoud van een aantal kerkgebouwen worden uitgevoerd.

Het verhaal van de ongelukkige belegging en de nu goede afloop, begint in 1990. Toen droeg de Nederlandse overheid de Molukse kerken, waarvan de overheid op dat moment eigenaar was, over aan de Molukse Kerkvoogdijraad (KVR). De raad kreeg hiervoor 80 miljoen gulden. Met de rente werden de daaropvolgende jaren nieuwe kerken gebouwd, maar in 1998 was er meer geld nodig. Tevens wilde de Molukse kerkvoogdij beleggen in hulpprojecten op de Molukken. Ds. J. Rutumalessy uit Tilburg: ,,Er werd een masterplan gemaakt voor de Molukse kerken in Nederland en op de Molukken, waar we wilden investeren in gezondheidszorg en onderwijs.''

Advocaat J.P. Koets uit Haarlem van de Molukse Kerkvoogdijraad verklaart dat men in contact kwam met twee ,,buitengewoon betrouwbaar ogende Zwitsers''. ,,Zij zeiden veel ervaring te hebben met VN-programma's, die een hoog rendement opleverden en alleen bedoeld waren voor speciale partijen.'' Maar de KVR werd slachtoffer van een ,,grote, criminele, organisatie'', stelt de predikant. ,,We zijn op zeer professionele wijze om de tuin geleid. Grote fraudeurs trokken het geld naar zich toe.''

Volgens Koets zeiden de Zwitsers op zeker moment dat er snel beslist moest worden om deel te nemen in een beleggingsprogramma. ,,Er was nog een gaatje en het geld moest snel gestort worden. Een bankgarantie zou worden afgegeven.'' Toen die niet kwam, sloeg de KVR alarm. Interpol en Scotland Yard werden ingeschakeld en er werd beslag gelegd op de rekening waarop het geld was gestort. Die rekening bleek van een vrouw te zijn die zei dat het haar geld was. Koets: ,,Ze is onlangs in Engeland veroordeeld tot acht jaar cel.'' Het geld kwam via een verbeurdverklaring in handen van de staat New York. De rechtbank in New York besliste onlangs dat het geld de Molukse Kerkvoogdijraad toekomt. Dat betekent dat eindelijk met de nieuwbouw van kerken begonnen kan worden. In Capelle aan den IJssel staat al anderhalf jaar een onafgebouwde kerk. ,,Die wordt nu zo snel mogelijk afgebouwd'', zegt de Tilburgse predikant. ,,Het gebouw is voor 90 procent klaar, maar de gelden ontbraken om het af te bouwen. Gelukkig trok de gemeente de bouwvergunning niet in.'' Ook in het Groningse Hoogkerk, in Tilburg, Appingedam en Zwolle worden nieuwe Molukse kerken gebouwd. De ongeveer 50 Molukse kerken in het land kampen alle met achterstallig onderhoud . Rutumalessy: ,,In Deventer kampte men met lekkage. Er stonden emmers in de kerk die het regenwater opvingen.''