Langlaufer Mühlegg ook positief bij contra-expertise

Een contra-expertise heeft bevestigd dat langlaufer Johann Mühlegg doping heeft gebruikt bij de Olympische Winterspelen in Salt Lake City. Dat heeft de Spaanse onderminister voor Sportzaken, Juan Antonio Gómez Angulo, gisteravond bekendgemaakt.

De tot Spanjaard genaturaliseerde Duitser Mühlegg moest zondag zijn gouden medaille voor de 50 kilometer langlaufen inleveren, na een positieve test in een zogenoemde out-of-competition controle. Mühlegg was vooraf niet op de hoogte gebracht van het medische bezoek dat op donderdag 21 februari plaatshad. Hij ontkende bewust doping te hebben gebruikt. IOC-voorzitter Jacques Rogge was van mening dat Mühlegg ,,geen kampioen is, maar alleen een winnaar''.

Eerder in het olympische toernooi won Mühlegg ook de 30 kilometer en de achtervolging. De gouden medailles op deze onderdelen mag hij houden. Mühlegg had zijn hoop gevestigd op het feit dat het bij hem ontdekte middel darbepoëtine niet op de IOC-lijst van verboden middelen staat. Het nieuwe dopingproduct is echter gerelateerd aan het eiwithormoon EPO en is daarom volgens de regels van het internationaal olympisch comité automatisch verboden voor topsporters.

Langlaufer Mühlegg wordt medisch begeleid door twee ingewijden in de wielersport. Zijn Spaanse arts Terrados is verbonden aan de profploeg Once en kreeg tijdens het Festina-proces een geldboete opgelegd wegens het aanzetten tot dopegebruik. De Italiaanse verzorger Dei Cas, ook in dienst van Mühlegg, is in loondienst van de wielerploeg Mapei.

De Spaanse koning Juan Carlos heeft na het dopingschandaal rond Mühlegg de audiëntie van de genaturaliseerde atleet tot nader order verschoven. Volgens een woordvoerster van het Spaanse koningshuis staat een nieuwe datum nog niet vast. Mühlegg zou aanvankelijk morgen door de koning in Madrid worden ontvangen. De skiloper moest zondag zijn gouden medaille van de 50 kilometer klassiek inleveren.

Het Spaans olympisch comité kondigde maatregelen tegen Mühlegg aan, nu hij bij de contra-expertise ook positief is gebleken. Het comité stopt alle financiële vergoedingen aan de langlaufer, die vorige week in Spanje nog liefkozend Juanito werd genoemd. Mühlegg loopt nu enkele duizenden euro's per maand mis.

De Spaanse politiek wil de wintersporter nog niet verketteren. ,,Geef hem een kans'', adviseerde premier Jose Maria Aznar. Sportminister Pilar del Castillo sprak de hoop uit ,,dat er beroep tegen de beslissing mogelijk is'' ,,Hoe dan ook, Mühlegg is een buitengewone atleet. De Spaanse regering is tegen doping, maar we kunnen onszelf feliciteren dat we Mühleggs eerste twee gouden plakken hebben gered'', aldus Del Castillo.

De Spaanse pers was minder mild. ,,Mühlegg heeft wereldwijd schande over de Spaanse sport gebracht'', kopte het dagblad El Mundo. Ook de krant AS trok haar conclusies. ,,We hebben een bedrieger de Spaanse vlag in handen gedrukt en voor hem geklapt. Niemand heeft gecontroleerd wat hij deed en tot zich nam.''

In Rusland was veel minder ophef over de andere twee dopingzondaars van de Winterspelen. De langlaufsters Larissa Latsoetina en Olga Danilova werden net als Mühlegg betrapt op darbepoëtin. Latsoetina, die haar gouden medaille van de 30 kilometer moest inleveren, wil protest aantekenen . Het Russisch olympisch comité steunt haar. ,,We weten dat ze onschuldig is en zijn bereid naar de rechter te stappen'', zei chef de mission Viktor Mamatov.

In Helsinki is ophef ontstaan over uitspraken van de Finse langlauftrainer Kari-Pekke Kyrö. Hij werd voor het begin van de Spelen ontmaskerd als organisator van systematische doping van de Finse langlaufers. Alle toppers werden geschorst. Kyrö reageerde quasi verbaasd na de bekendmaking van de drie positieve gevallen in Salt Lake City. ,,Zijn de mensen werkelijk zo dom dat ze onze atleten voor een uitzondering aanzagen? Tot degenen die zich destijds voor ons schaamden kan ik alleen zeggen: jullie moeten weer nadenken.''

Het Noorse IOC-lid Gerhard Heiberg verwacht de komende dagen nieuwe dopingonthullingen over deelnemers aan de Winterspelen. Heiberg zei in een televisie-interview dat het IOC ,,dag- en nachtwerk'' heeft om verdachte bloed- en urinemonsters van deelnemers te analyseren. Heiberg, voorzitter van de marketingcommissie van het IOC, ,,sluit niet uit dat er de komende dagen nieuwe onthullingen volgen''.