Johnny Cash

Johnny Cash wordt vandaag zeventig jaar. Of hij zo oud zou worden was onzeker, want Cash is de laatste jaren ernstig ziek geweest en zijn vroegere levensstijl droeg ook niet bij tot een goede gezondheid. Maar Cash is er nog en neemt met producer Rick Rubin nu zelfs weer een nieuwe plaat op voor zijn `American Recordings'-serie, met hoofdzakelijk liedjes van anderen.

Om zijn 70ste verjaardag te vieren wordt later dit jaar een hulde-cd uitgebracht, waarop onder anderen Bob Dylan en Bruce Springsteen liedjes van Cash zingen. Ook voor zijn verjaardag verschijnt vandaag Man In Black, een dubbel-cd met oudere nummers.

Getuige het cd-boekje, waarin collega's als Nick Cave en Elvis Costello zijn lof zingen, maakten nummers als Ballad of a Teenage Queen en Hey Porter eind jaren vijftig een verpletterende indruk. Het zijn liedjes met sobere begeleiding, die meer klinken als rudimentaire rock'n'roll dan als country. Sommige tongue-in-cheek gezongen nummers klinken nog altijd verleidelijk, maar andere zijn wat belegen, vooral door de ouderwetse verhaaltjes-teksten met hele levensgeschiedenissen erin.

De cd biedt nog geen voorbeelden van de in 1994 begonnen samenwerking met Rick Rubin, die een belangrijke toevoeging aan Cash' talent zou betekenen. Vergeleken met Rubin's American-opnamen klinken de oudere nummers veel luchtiger al blijven liedjes als A Boy Named Sue, I Walk The Line en Folsom Prison Blues onverwoestbaar.

Johnny Cash, Man In Black. The Very Best Of Johnny Cash (col 506345)

    • Hester Carvalho