Heldenontvangst skister Kostelic

Drievoudig olympisch kampioene Janica Kostelic is gisteren op grootse wijze onthaald in haar Kroatische woonplaats Zagreb. Een glorieuze rondrit door de stad werd bijgewoond door honderdduizenden landgenoten, die een glimp probeerden op te vangen van de populaire skister.

Op de luchthaven in Zagreb waren de Kroatische premier Ivica Racan en de Amerikaanse ambassadeur Lawrence Rossin één van de eersten die Kostelic bij terugkeer in eigen land met haar drie gouden en één zilveren medaille feliciteerden. In de ontvangsthal van de luchthaven werd Kostelic toegezongen door een koor. Op weg naar de uitgang nam ze voortdurend kussen en felicitaties in ontvangst. Buiten wachtten duizenden enthousiaste landgenoten met rood en witte vlaggen op haar en schreeuwden ,,Janica, je bent onze koningin''.

Kostelic bekroonde haar rentree na een zware knieblessure in Salt Lake City met vier medailles. De telefoonmaatschappij in Kroatië ontving meer dan 100.000 boodschappen voor haar. Een plaatselijke band heeft als eerbetoon aan de topsportster een lied gemaakt onder de titel: ,,De vrouw van de andere planeet.''

Kostelic bedankte iedereen voor de komst naar de luchthaven in Zagreb. ,,Dit is een fantastische ontvangst. Nu is het tijd voor een feestje.''

Het Canadese parlement is gisteren zijn vergadering begonnen met een hommage aan de zegevierende ijshockeyers in Salt Lake City. ,,Mijn vraag voor de premier is, hoe vond u Joe Sakic?'', begon oppositieleider John Reynolds de beraadslagingen, verwijzend naar de uitblinker in de finale tegen de Verenigde Staten (5-2).

,,Ik ben erg blij dat de oppositieleider hem noemt. Het was een geweldige middag. We juichten allemaal, maar niet alleen zondag. De laatste twee weken waren erg, erg goed'', antwoordde premier Jean Chretien.

De premier feliciteerde aanvoerder Mario Lemieux en manager Wayne Gretzky na afloop van de wedstrijd over de telefoon met de olympische ijshockeytitel die het land voor de laatste keer in 1952 had gewonnen. Een recordaantal van tien miljoen Canadezen op een bevolkingsgroep van ruim dertig miljoen mensen keek afgelopen zondag naar de finale op de televisie.