Gemeente steunt Zwolle met 9 ton

FC Zwolle is uit de financiële problemen. De Zwolse gemeenteraad heeft gisteravond ingestemd met een garantiestelling van in totaal 900.000 euro aan de eerstedivisieclub uit Overijssel. Zonder dit extra bedrag had FC Zwolle geen kloppende begroting en daarmee geen licentie voor het komende seizoen gekregen.

Het financiële tekort is onder meer veroorzaakt doordat de afgelopen jaren geen spelers zijn verkocht. Bovendien krijgen de spelers hoge premies wegens de goede prestaties van de club. Het bestuur van FC Zwolle verwacht in het seizoen 2003/2004 weer zelfstandig een sluitende begroting te kunnen presenteren. Dan loopt een aantal dure spelerscontracten af. De garantiestelling moet in 2005 zijn afgebouwd. De Europese Commissie moet de staatssteun vermoedelijk nog toetsen.

De Zwolse politiek heeft gisteravond ook ingestemd met een haalbaarheidsonderzoek naar de bouw van een nieuw stadion. Een eerder plan om nu al ruim 9 miljoen euro te reserveren voor de nieuwe accommodatie, is door de gemeenteraad vooralsnog verworpen. Het onderzoek moet voor 1 juli zijn afgerond.

Silvio Berlusconi wil voorzitter blijven van voetbalclub AC Milan. De Italiaanse premier heeft dit in een onderhoud met vice-voorzitter Adriano Galliani gezegd. ,,Alleen als het parlement hem daartoe dwingt, zal hij zijn voorzitterschap neerleggen'', zei Galliani gisteren.

In het parlement wordt gediscussieerd over een wet die nevenactiviteiten van leden van de regering moet verbieden. Als deze wet wordt aangenomen zou Berlusconi zijn functie bij AC Milan moeten neerleggen. Berlusconi liet de afgelopen dagen geregeld weten dat het onduidelijk is hoe lang hij nog voorzitter van AC Milan kan blijven.

De Duitse Bundesligaclub Schalke 04 heeft vier aanhangers wegens rechts-extremistisch gedrag een stadionverbod van drie jaar opgelegd. Drie mannen werden zaterdag bij de voetbalwedstrijd tegen SC Freiburg door de politie aangehouden.

Ze deden racistische uitlatingen en brachten ook de Hitler-groet. Een andere man was opgevallen omdat hij op een vlag van Schalke een logo van de rechts-radicale popgroep Skrewdriver had verwerkt. Naast het stadionverbod zullen de vier door de Duitse justitie worden vervolgd.