Geld PGGM voor assertief fonds

Pensioenfonds PGGM steekt 100 miljoen euro in een nieuw beleggingsfonds dat ondermaats presterende Europese bedrijven gaat aanzetten om hun beleid en hun ondernemingsbestuur te verbeteren.

Het is de eerste keer dat PGGM, met 50 miljard euro het op een na grootste Nederlandse pensioenfonds, meedoet met een assertief aandeelhoudersfonds, bevestigt een woordvoerster van het pensioenfonds.

Het beleggingsfonds wordt beheerd door Hermes, de vermogensbeheerder van het pensioenfonds van het Britse telefoonbedrijf British Telecom, die een niche heeft gemaakt van dergelijke assertieve beleggingsfondsen.

Gisteren lanceerde Hermes zijn eerste European Focus Funds, dat zich gaat richten op verhoging van aandeelhouderswaarde bij bedrijven op het Europese vasteland. Het fonds begint met een belegd vermogen van 300 miljoen euro dat afkomstig is van zeven, meest Britse pensioenfondsen. Het fonds wil doorgroeien naar een omvang van 1 miljard euro.

Hermes heeft al sinds 1998 een vergelijkbaar fonds voor beleggingen in Britse ondernemingen. Het nieuwe Europese fonds geeft naar eigen zeggen prioriteit aan investeringen in ondernemingen in Duitsland, Frankrijk en Italië. In Duitsland heeft het fonds al acht kandidaten op het oog.

PGGM, de uitvoerder van de pensioenregeling voor werknemers in de bedrijfstakken zorg en welzijn, heeft bij Hermes expliciet bedongen dat zij niet meedoet bij investeringen in Nederlandse bedrijven. ,,In Nederland zijn wij zelf al een actieve aandeelhouder'', zegt de PGGM-woordvoerster. De financiers van het Hermes-fonds beleggen onder eigen naam in de geselecteerde ondernemingen in het fonds.

PGGM wil met de investering in het Hermes-fonds ook duidelijk maken dat zij niet alleen in Nederland, dat inmiddels nog maar een beperkt deel van de aandelenportefeuille vertegenwoordigt, een actieve aandeelhouder wil zijn, maar ook op internationale schaal.

PGGM en Hermes steunden onlangs met diverse andere beleggers het ambtenaren- en onderwijzerspensioenfonds ABP dat op de aandeelhoudersvergadering van voedingsbedrijf Numico enkele verbeteringen in de aandeelhoudersrechten voor elkaar kreeg.

De andere geldschieters van de Hermes European Focus Funds zijn de pensioenfondsen van British Telecom, Consignia (de Britse posterijen) en van vier Britse gemeenten.

    • Menno Tamminga