FBI speurt nog naar `de' antraxverdachte

De Amerikaanse federale recherche (FBI) heeft het aantal potentiële afzenders van de antraxbrieven teruggebracht tot twintig, maar heeft nog geen hoofdverdachte.

Dat meldde de FBI gisteren naar aanleiding van een bericht in de Amerikaanse krant The Washington Times waarin werd gesuggereerd dat op korte termijn iemand zou worden gearresteerd.

De krant schreef dat de federale recherche op zoek was naar een biochemicus die voor een laboratorium van het Amerikaanse leger in Maryland zou hebben gewerkt.

Al enige tijd gaan er geruchten in Washington dat de FBI zou weten wie de afzender van de antraxbrieven is. De drie met de miltvuurbacterie besmette brieven werden in oktober vorig jaar verzonden. Vijf mensen overleden nadat ze in contact waren gekomen met een van de antraxbrieven. Dertien mensen werden ernstig ziek.

De federale recherche heeft volgens eigen zeggen wel een idee van het profiel van de verdachte. De brievenschrijver zou een alleenstaande oudere man zijn, met toegang tot een laboratorium. Onderdirecteur Van Harp van de FBI beschreef in een brief van 1 februari aan verschillende laboratoria de dader als een man met een ,,heldere, rationele, denkwijze''. ,,Hij is erg georganiseerd'', aldus Harp. De man zou verder een wetenschappelijke opleiding hebben gevolgd.

Eerder maakte de federale recherche bekend dat de afzender van de antraxbrieven een Amerikaan, of een in de VS wonende buitenlander moet zijn.

De beloning voor informatie die kan leiden tot de aanhouding van de brievenschrijver is verhoogd tot 2,5 miljoen dollar. De FBI heeft 500.000 inwoners van de staat New Jersey, waar zich de meeste besmettingen voordeden, aangeschreven. Ook 40.000 medewerkers van laboratoria is om hulp gevraagd.