Duitse kabel niet in handen van Malone

Het Amerikaanse Liberty Media krijgt definitief geen toestemming om 60 procent van het Duitse kabelnet over te nemen van telecomaanbieder Deutsche Telekom. Dat heeft de president van het Bundeskartellamt (BKA), Ulf Böge, meegedeeld.

Het mediabedrijf van John Malone, via een deelneming in UPC eigenaar van veertig procent van het kabelnet in Nederland, wilde voor 5,5 miljard euro de kabelnetwerken in 13 van de 16 deelstaten verwerven. De bewaker van de Duitse mededingingsregels verwierp de voorgenomen transactie omdat Liberty zo een te dominante positie op de markt zou krijgen en er onvoldoende ruimte voor concurrentie zou over blijven.

Over de transactie werd maandenlang onderhandeld. Eerst tussen de twee ondernemingen, vervolgens tussen de bedrijven en het BKA. Liberty deed daarin al de toezegging het Duitse kabelnet tot 2010 te moderniseren. Het netwerk, nu geschikt voor de doorgave van dertig tv-zenders, zou een capaciteit van honderd zenders krijgen. Bovendien zouden via de kabel internet en andere multimediadiensten aangeboden worden. Liberty wilde evenwel niet ingaan op de eis van Böge het netwerk ook voor klassieke telefoondiensten geschikt te maken. Duitse mediaspecialisten verwachten niet dat het Amerikaanse bedrijf bij de bondsregering in beroep zal gaan tegen het besluit.

Voor Deutsche Telekom is het verbod een tegenslag. De miljarden van Liberty zou het bedrijf gebruiken om de schuldenlast van 65 miljard euro te verminderen.