Dokwerker vs Fortuyn

Lijsttrekker Rob Oudkerk van de Amsterdamse PvdA gebruikte de officiële herdenking van de Februaristaking gisteren om te waarschuwen voor Pim Fortuyn. Het was de derde keer dat politici de Tweede Wereldoorlog aangrijpen om de retoriek van Fortuyn van een kontekst te voorzien of onschadelijk te maken. Eerder werd in dit verband verwezen naar Anne Frank en Mussolini.

Tijdens de plechtigheid bij de Dokwerker sprak Oudkerk over zijn wankele houvast met een verwijzing naar zijn grootvader, een van de voorzitters van de Joodse Raad. ,,Ik denk dat het pure naïviteit was van mijn grootvader, maar hij werd - en met hem duizenden Amsterdammers - speelbal van het fascisme'', aldus de lijsttrekker, die concludeerde dat het verleden tot ,,heel veel'' verplicht. Daarna belandde hij snel bij Fortuyn: ,,Op wereldschaal zou de islam volgens Pim Fortuyn zelfs de schuld van alle ellende in de wereld zijn''. Deze beschuldigingen ,,aan het adres van de nieuwe Nederlanders'' maken het voor veel mensen moeilijker hun houvast te houden, meent Oudkerk. Maar later op de avond tijdens een live-debat met Fortuyn voor de actualiteitenrubriek NOVA herhaalde hij zijn beschuldigingen niet.

Reacties en tips: frontberichten@nrc.nl