Commercieel anarchisme

We weten wel dat de verzekering geen kosmetische operaties vergoedt, maar waarom vergoedt u toch niet de kosmetische borstvergroting die is aanbevolen door de psychiater?

Voor deze ene keer?

Typisch, luidruchtig verzoek van Pieter Storms, die onder het oog van de camera beveiligde kantoren binnendringt. Meestal krijgt hij gelijk, ook al heeft hij het niet. Wij krijgen als kijker zoveel informatie als Storms ons toestaat. Een kort zinnetje van de woordvoerder of de directeur en dan weer een lange blaf-rede van Storms: ,,Dus u wilt het niet doen?'' Legitieme klagers en querulanten gebroederlijk dooreen. Hoge directeuren verhoren de wens van het vermeende slachtoffer met een aardig bloemetje erbij. Spektakel heerst en zijn camera staat boven de wet.

De wereld van Storms is Leefbaar eenvoudig. Geen toestanden en de ontevredene staat in zijn recht. Tegenover de eis van de klager staat de angst voor precedentwerking bij functionarissen. Als deze vrouw een borstvergroting krijgt, kan een ander die ook claimen met een beroep op het gelijkheidsbeginsel. Als Storms aan de macht was, zouden we heel wat meer premie betalen en hadden we allang de tweemiljoenste WAO'er kunnen begroeten. Toch werd hij gisteren bij de 200ste Breekijzer met enkele voorzichtige nuances door de ministers Jorritsma en Vermeend uitbundig geprezen en er waren wel meer kruiperige communicatie-commentaartjes. De mediatrainer en de advocaat waren onverholen kritisch.

Sommigen vonden dat hij analytischer te werk moest gaan, meer gevallen met elkaar moet vergelijken. Maar dan is de lol eraf. Het gaat om de veldslagen bij kantooringangen. Zelfgenoegzame stropdasdragers die kamertjes instuiven, handen voor de camera houden, deuren dichtslaan, bijna huilen. Eindelijk genoegdoening. Gisteren bij de terugblik in zijn 200ste Breekijzer drong hij bij een ambtenaar die een toegangspasje had het benauwde hokje van een draaideur binnen. Aan de andere kant van die glazen deur ontstaat grote onrust. Je ziet een zenuwachtige portier bellen, er verschijnt een tweede veiligheidsagent en vervolgens een derde in burger, ook met een telefoontje aan het oor, maar Storms heeft inmiddels de lift naar boven genomen. Hij won de zaak voor de man die geen verblijfsvergunning kreeg voor de Dominicaanse vrouw die hij wilde trouwen.Inmiddels hebben ze een kind. Amusant: Storms marcheert protesterend door een lange ziekenhuisgang achter een snelwandelende plastisch chirurg aan die borsten verkeerd heeft vergroot: ,,Dokter Kantelbeen, u heeft deze dame verminkt.''

De achtervolgingsmethode maakt school bij andere programma's, Waskracht bijvoorbeeld. Maar is Storms een idealistische Robin Hood, zoals een groot jubileumetiket gisteren suggereerde? Daarvoor is zijn onbaatzuchtigheid te winstgevend. Hij heeft een scherp oog voor zijn eigen belang. Bij zijn vrijstaande huis heeft hij een stal en een illegaal manegecircuit vol zand gebouwd, waar eerst een open weide was. Op Nl.net zag ik de buurbewoners in hun Vinex-rijtje klagen over de rijke patser die hun uitzicht bedierf. Jammer genoeg gebruikt Nl.net geen Breekijzer, want ik had graag de demonstratie willen zien aan de voordeur van Storms. Het commerciële anarchisme trekt zich weinig aan van de wet. Een door de rechter verplichte rectificatie werd spottend voorgelezen door Theo van Gogh in toga.

Een collega van Storms, misdaad-specialist Peter R. de Vries, heeft wat meer respect voor wet en rechtspraak, hoewel het hem soms ook in de bol slaat. Afgelopen week moest ik lachen om De Vries' achtervolging door winkelstraten met de camera van een doorluchtige raadsheer van het Gerechtshof van Arnhem die bij de behandeling van een belangrijke zaak had zitten dutten voordat hij een volgens de gegevens van De Vries merkwaardige vrijspraak deed bij een drievoudige moord.

,,De fundamentele vraag is of u wakker was'', vroeg hij.

,,Ik denk dat ik wakker was'', zei de raadsheer.

De Vries: ,,U weet het niet zeker?''

Even ongebruikelijke als amusante televisie.

    • Maarten Huygen