Canada gunstige vestigingsplaats

Nederland scoort gemiddeld als het gaat om de vestigingskosten voor nieuwe ondernemingen. Van de grote industrielanden is Canada het goedkoopst, gevolgd door Groot-Brittannië en Italië. Nederland staat op de vierde plaats.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau KPMG naar de kosten die een nieuwe vestiging met zich meebrengt. Nederland haalt zijn grootste voordeel uit de centrale ligging ten opzichte van belangrijke Europese markten zoals Duitsland. De relatief lage transportkosten maken Nederland vooral aantrekkelijk voor bedrijven die hun producten over grote afstanden moeten distribueren.

Nederland houdt Frankrijk en Duitsland achter zich. Het duurste vestigingsland is Japan.

In het onderzoek van KPMG naar negen landen werden ook 86 stedelijke gebieden onder de loep genomen. In Nederland waren dat Groningen, Maastricht-Heerlen, Tilburg, Den Haag en omgeving en de Zwolse regio.

De steden buiten de Randstad scoorden beter wanneer het gaat om vestigingskosten. Groningen is het goedkoopst, gevolgd door Zwolle en Tilburg.

Van alle onderzochte steden is het Japanse Yokohama verreweg het duurst voor een nieuw bedrijf en Montréal het goedkoopst. De goedkoopste Europese plaats is het Britse Telford, het Duitse Düsseldorf is het duurst.