Brinkhorst fel over houding van Polen

Minister Brinkhorst (Landbouw) heeft fel uitgehaald naar Polen over de houding van dit land in de onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie. ,,Wij moeten geen slappe knieën krijgen bij het eerste gepiep uit Polen'', zei hij gisteren op een Europese conferentie over voedselveiligheid. ,,Als je je één keer laat chanteren, ben je je gezicht kwijt.''

Brinkhorst reageerde op de aarzelende houding van Polen bij de aanpassing van de landbouw. Volgens de Nederlandse minister speelt Polen ,,met grote hardnekkigheid de Duitse kaart uit''. Polen zou er op rekenen dat met name Duitsland zoveel belang hecht aan de Poolse toetreding tot de EU dat het land allerlei uitzonderingen kan bedingen.

Brinkhorst vindt dat de Europese Unie geen uitzonderingen moet maken, en zeker niet op het gebied van voedselveiligheid, dat volgens hem een belangrijker rol moet gaan spelen bij de onderhandelingen met Midden- en Oost-Europese kandidaat-lidstaten. Productienormen zijn in deze landen vaak nog niet conform die van de EU. Polen is met zijn 2,5 miljoen boeren het grootste probleem. Volgens Brinkhorst moeten de landbouwproducenten in de kandidaat-landen gedwongen worden zich aan de Europese voorschriften te houden. ,,De consument in West-Europa neemt geen genoegen meer met voedsel waarvan niet duidelijk is of het veilig is of niet,'' aldus Brinkhorst.

Suggesties van landbouworganisatie LTO Nederland om na de toetreding van nieuwe lidstaten de grenzen voor landbouwproducten voorlopig te handhaven, wijst Brinkhorst af. Maar aan overgangsregelingen voor bepaalde producten zal de EU niet ontkomen, meent hij. De oplossing moet volgens hem gezocht worden in betere registratie. Het alarmsysteem voor voedselbesmetting moet tot buiten Europa gaan werken, ,,om te voorkomen dat besmet Russisch vlees via Hongarije op onze tafel belandt, of besmette producten uit Algerije via Frankrijk.''

Brinkhorst sprak op een conferentie over voedselveiligheid, georganiseerd door de Wereldvoedselorganisatie FAO en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.