Boswachters voor strenger optreden

De bevoegdheden van de boswachter zijn de laatste jaren uitgehold. Bovendien zijn ze minder herkenbaar dan vroeger doordat sommigen zelfs rondlopen in gezellige blousons.

Vereniging Natuurmonumenten stuurt binnenkort een tiental boswachters op politiecursus om beter toezicht te kunnen houden op stropers, drugsdealers en afvaldumpers in belangrijke natuurgebieden. De boswachters zullen hun wapenrusting zichtbaar gaan dragen, zoals wapenstok, handboeien en, in enkele gevallen, een dienstwapen.

De maatregel sluit aan op een noodkreet van de Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht (NVvN) en de Politiebond ANVP. Zij stellen in een gezamenlijke notitie die zij donderdag bekendmaken dat het beroep van boswachter in de loop der jaren is ,,uitgehold'' door teruggelopen bevoegdheden. Hierdoor is volgens de organisaties een ,,bres'' geslagen in de veiligheid en bescherming van de buitengebieden.

Bos-, duin- en natuurwachters beschikten tot tien jaar geleden nog over een opsporingsbevoegdheid die zij alleen mochten gebruiken voor het gebied waarin zij werkzaam waren. Inmiddels zijn de bevoegdheden ingeperkt tot alleen die onderdelen die in de akte van opsporing staan. Zo kan het voorkomen, zegt NVvN-voorzitter Robert Croll, dat een boswachter wel een visser om zijn visakte mag vragen, maar niets kan doen tegen een veel te snel varende speedboot die hekgolven tegen de oever slaat. ,,Dat begrijpt een burger niet en het komt ook de geloofwaardigheid van de boswachter niet ten goede'', aldus Croll.

Het is de organisaties ook een doorn in het oog dat met het verdwijnen van het destijds officieel door de minister vastgestelde uniform de herkenbaarheid van de buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) sterk is afgenomen. Het uniform dwong ooit respect af, stellen de organisaties, maar inmiddels is er sprake van ,,een wildgroei aan gezellige blousons en truien met logo's van verschillende werkgevers'', meent Croll. Hij spreekt van een ,,mission impossible'' voor de moderne boswachter. ,,Als ik word aangehouden door een man in een bloemetjespak, een gastheer van de natuur die beweert dat hij een boa is, dan is de kans groot dat ik hem een dwaas vind en denk: hoepel op met je boa.''

De samenwerking van de circa 1.500 groene boa's met de politie is ,,slecht'' en moet dringend worden verbeterd, vinden de organisaties. De boswachters zouden formeel politie-boa's moeten worden, dat wil zeggen ambtenaar van politie. Daardoor kunnen ze een politie-identiteitsbewijs en een herkenbaar uniform dragen, en krijgen ze gemakkelijker toegang tot het mobilofoonverkeer van de politie en informatiesystemen. Ook zouden de boswachters sneller assistentie moeten krijgen van de politie. Croll: ,,Het komt nu voor dat een boswachter iemand aanhoudt en hem voor verhoor meeneemt naar het dichtstbijzijnde politiebureau, om daar vervolgens in de rij voor de bezoekersreceptie moet staan wachten op zijn beurt.''

Van de verwachting dat de politie niet alleen de steden maar ook het buitengebied voor haar rekening zou nemen, is weinig terechtgekomen, menen de organisaties. Croll: ,,De prioriteit van de politie ligt bij de bolletjesslikkers en zaken als zinloos geweld. En dat terwijl veel delicten in de natuur worden gepleegd.''