Arafat bereid tot hervatting van overleg

De Palestijnse leider Yasser Arafat is bereid het veiligheidsoverleg met Israël te hervatten. Arafat zei gisteren een verzoek daartoe van de EU-coördinator voor het buitenlands en veiligheidsbeleid, Javier Solana, niet te kunnen negeren.

Zondag gaf Arafat, beledigd door het besluit van de regering-Sharon om hem in Ramallah gevangen te houden, opdracht een tweede ontmoeting met hoge Israëlische militairen over hernieuwde veiligheidssamenwerking af te zeggen.

EU-coördinator Solana hekelde het Israëlische besluit. Volgens Solana draagt het vasthouden aan Arafats reisverbod niet bij aan ontspanning tussen de partijen.

Israël heeft nog niet gereageerd op de bereidheid van Arafat om de afgebroken besprekingen over veiligheid te hervatten.

Een reeks nieuwe Palestijnse aanvallen gisteren, werd door verscheidene deskundigen toegeschreven aan het Israëlische besluit. Bij drie verschillende aanvallen kwamen drie Israëliërs om het leven en vielen acht gewonden. Een Palestijnse schutter werd gisteravond in Jeruzalem, nadat hij acht mensen had verwond, in elkaar geslagen door omstanders.

Premier Ariel Sharon heeft Arafat verantwoordelijk gesteld voor de aanslagen van gisteren. Volgens Radio Israël zullen de steden Hebron en Bethlehem na een periode van betrekkelijke rust weer worden omsingeld, als reactie. Ook overweegt Sharon aanvallen op Palestijnse doelen.

Minister van Justitie Meir Sheetrit, doorgaans een evenwichtige stem in de regering, bepleitte vanmorgen herovering van alle Palestijnse steden. Volgens Sheetrit is dat de enige manier om de Palestijnen te ontwapenen. Na het volbrengen van deze missie zou Israël zich weer moeten terugtrekken. Militaire commentatoren hebben gewaarschuwd dat een dergelijke grote militaire actie tot zware Israëlische verliezen zal leiden.

In een poging een einde te maken aan de toename van geweld heeft de Israëlische president Moshe Katsav de Saoedische kroonprins Abdullah gevraagd naar Jeruzalem te komen. De kroonprins kwam eerder deze maand met een plan voor vrede. Hij stelt voor dat de Arabische landen de banden met Israël normaliseren, in ruil voor de stichting van een Palestijnse staat in alle bezette gebieden met Oost-Jeruzalem als Palestijnse hoofdstad. Katsav is ook bereid naar Riyad te reizen voor overleg. Abdullah wilde zijn plan oorspronkelijk openbaren tijdens een Arabische top in de Libanese hoofdstad Beiroet in maart.