Advies Kirch bij sanering mediaconcern

Het management van de Duitse KirchGruppe, het media-imperium van Leo Kirch dat kreunt onder een hoge schuldenlast, krijgt assistentie van drie externe adviseurs. Twee advocaten en een consultant moeten het bedrijf ter zijde staan bij een grondige sanering van de ondernemingen.

Duitse analisten gaan ervan uit dat de banken, waar Kirch in totaal 6,5 miljard euro schuld heeft, op een tijdelijke versterking van het management hebben aangedrongen. De onderneming zelf stelde slechts dat de komst van de buitenstaanders ,,door de banken wordt begroet''.

Afgelopen weekeinde heeft Kirch zich voor het eerst sinds maanden publielijk over de schuldencrisis bij zijn ondernemingen geuit. Kirch gaat ervan uit dat hij tot juni de tijd heeft om orde op zaken te stellen. Aan het begin van de zomer zal de Bayerische Landesbank, Kirchs grootste schuldeiser, het leeuwendeel van leningen van in totaal 1,9 miljard euro opeisen.

De 76-jarige ondernemer zal zich tot het uiterste verzetten tegen de verkoop van zijn aandeel in het bedrijf dat de commerciële rechten van de Formule 1-autosport bezit. ,,Dat kwijtraken zou erg bitter zijn'', stelde Kirch. De Bayerische Landesbank heeft het grootste deel van de 1,6 miljard euro verstrekt waarmee Kirch een meerderheidsbelang in SLEC verwierf, de holding waarin de Formule 1-rechten zijn ondergebracht. De totale waarde van SLEC wordt geschat op 3,4 miljard euro. Kirch heeft een belang van 58 procent.

Over een mogelijke overname door aartsrivaal Rupert Murdoch zei Kirch: ,,Dan vreet ie me maar. De heer heeft gegeven, de heer heeft genomen. Mijn botten zal ook Murdoch me nog wel laten.''

Er wordt al wekenlang gespeculeerd dat Murdoch van Kirchs zwakte gebruik zal maken om een aandeel in Kirchs ondernemingen te verwerven en zich zo toegang te verschaffen tot de Duitse markt. De Australische mediamagnaat heeft een optie om zijn belang in het noodlijdende betaalkanaal Premiere World aan Kirch terug te verkopen voor 1,7 miljard euro. Daarmee heeft hij Kirch in de tang. Murdoch kan in oktober van zijn recht gebruik maken. De defaitistische opmerkingen van Kirch over Murdoch worden gezien als een verzoek om hulp aan het adres van de banken die al wekenlang proberen een uitweg uit de crisis te vinden.

Kirch-manager Dieter Hahn stelde in een vraaggesprek dat de Kirch Gruppe niet op het punt staat failliet te gaan. Wel erkende hij dat het geldverslindende kanaal voor abonnee-tv Premiere World de groep langzaam boven het hoofd groeit. ,,De behoefte aan kapitaal kan niet meer door één onderneming zonder betrouwbare partner gedragen worden'', aldus Hahn. Premiere kost het concern 2 miljoen euro per dag.