Aan de kant, daar komen de oplappers

Beursgang is uit, oplappen is in.

Vanochtend vergaderden de aandeelhouders van twee veelbelovende kleintjes die het niet gered hebben. Newconomy en Prolion maken met beursnotering en al een ,,doorstart''. Kapitaalkrachtige particuliere investeerder staan met spons, brancard en wat geld klaar om de gevallen engelen te redden.

De beurs ligt op zijn gat, maar financiële blessures oplappen is een haussemarkt voor juristen, financiers en zakenbankiers, die toch tijd over hebben nu ook fusies en overnames veel trager tot stand komen. Glasvezelkabelexploitant Versatel probeert al maanden obligatiebeleggers ervan te overtuigen hun effecten in aandelen om te ruilen, kabelbedrijf UPC doet hetzelfde, maar staakte ook al rentebetalingen op enkele obligaties.

Newconomy, de voormalige financier van internet-bedrijfjes van technologie-optimist Maurice de Hond, krijgt een tweede leven als geldschieter van ...internet-investeringen, maar dan wel bij gevestigde ondernemingen. Een investeringsgroepje onder leiding van W. van Dijssel (ex-Hotel Krasnapolsky) wordt de nieuwe grootaandeelhouder. De aandelen van Newconomy, die kort na de beursgang twee jaar geleden een piek bereikten van ruim 26 euro, worden nu afgehamerd voor een dubbeltje het stuk. Eind 2001 was er nog één werknemer.

Bij Prolion, verkoper van melkrobots, gaat het van eenzelfde laken en pak. De mkz-crisis heeft het vertrouwen onder de afnemers vrijwel weggevaagd. De belangrijkste werkmaatschappij is bankroet.

Prolion wil zijn schuldeisers tevreden stellen met een lawine aan nieuwe aandelen. Een club vooralsnog onbekende financiers die 12,5 miljoen euro investeert krijgt een meerderheidsbelang. De huidige beleggers houden niet meer dan 17 procent van het vergrote aandelenkapitaal over. Pech ook voor de directeuren, commissarissen en hun familieleden die vier maanden geleden bij de vorige reddingsactie tienduizenden aandelen kochten voor 2,85 euro per stuk. Gisteren noteerden zij 54 eurocent.

De financiële reorganisaties onderstrepen een oude wijsheid uit het bankvak, dat in elke economische neergang weer actualiteit krijgt. Nieuw geld gaat voor oud geld. Dankzij de vermenigvuldiging van financiële vermogens in de jaren negentig staat een heel stel rijke ondernemers klaar om hun slag te slaan. Geldschieters die op de valreep een bedrijf overeind houden, hebben het voor het kiezen. Andere beleggers en schuldeisers hebben weinig in te brengen. Wie tegen is loopt het risico bij een faillissementsuitverkoop nog meer te verliezen.

    • Menno Tamminga