Zuinig spel levert hockeyers eerste zege op

Het had hem enige moeite gekost, bekende Joost Bellaart na afloop. Zo vaak en zo hard had de bondscoach van de Nederlandse hockeyploeg zijn spelers gisteren moeten terugfluiten zodra ze weer eens een stap te veel wilden doen dat hij aan de eenvoudige zege (4-0) op Nieuw Zeeland een schorre stem overhield. Het deerde hem geenszins. ,,We hebben ons niet over de kop laten jagen'', constateerde Bellaart zichtbaar opgelucht.

`Zuinig spelen' luidt dezer dagen de stelregel in het Nederlandse kamp, want het lukraak smijten met de krachten staat in de bedwelmende hitte van Kuala Lumpur (gisteren 33 graden Celcius met een hoge luchtvochtigheid) gelijk aan zelfmoord. Het in mouwloze shirts gestoken Australië gooide tegen het onmachtige gastland Maleisië (0-3) wel alle remmen los, en zal spoedig de rekening gepresenteerd krijgen in een toernooi waar elke ploeg veroordeeld is tot het spelen van negen duels in dertien dagen.

Van een droomstart wenste Bellaart naderhand niet te spreken, maar tevreden was de opvolger van Maurits Hendriks niettemin met de klinische uitvoering van zijn ploeg. Enig optimisme is op zijn plaats, want sinds het WK van 1994 (Nederland-België 8-1) gingen de hockeyers niet zo voortvarend van start bij een titeltoernooi.

Met dank aan een tegenstander die door Bellaart terecht werd afgeschilderd als ,,onbeholpen'' en ,,samen met België en Zuid-Afrika een van de zwakkere broeders uit onze poule''. Des te verwonderlijker was de 3-1 overwinning die datzelfde Nieuw Zeeland, een ploeg die nog altijd worstelt met de erfenis van de olympische titel van 1976, een maand geleden kon behalen op het gerenoveerde Nederland tijdens het zeslandentoernooi ter voorbereiding op de titelstrijd.

Nieuw Zeeland hoort tot de `kleine landen' in de poule van Nederland die met Argentinië, Duitsland en Pakistan, te boek staat als de Groep des Doods. Daarin nam de laatste gisteren de leiding door het kwaliteitsarme Zuid-Afrika met 5-0 te verslaan. Maar vanmiddag kwam de ploeg met de schrik vrij tegen België: 3-2. Als de voortekenen niet bedriegen en dat doen ze geregeld bij de wankelmoedige Aziaten is het elftal van de herintredende routinier Shahbaz Ahmad (35) niettemin op de weg terug en werken de tropische omstandigheden in het voordeel van de viervoudig wereldkampioen.

Bellaart beweerde naderhand tegenover de Aziatische pers zeer onder de indruk te zijn van Pakistan, maar relativeerde die opmerking kort daarop in gesprek met Nederlandse verslaggevers. Met de buitenlandse media speelde hij toch al een kat-en-muisspelletje. ,,Iedereen schijnt maar te vergeten dat wij wereld- en olympisch kampioen zijn'', bitste Bellaart aan de vooravond van het toernooi tegen het leger aan persvertegenwoordigers uit India, Pakistan en Maleisië, voor wie Nederland niet meer is dan een van de kanshebbers.

Het was, zo erkende Bellaart gisteren, een bewuste zet geweest, bedoeld om zijn spelers op scherp te zetten nadat die al een week ,,tegen het toernooi zaten aan te hikken''. Stellig: ,,In alle voorbeschouwingen gaat het alleen maar over de Duitsers. Het was tijd even iets te zeggen. Onze ambitie is het verdedigen van de wereldtitel, daarvoor zijn we hier. Met dit elftal moeten we daartoe in staat zijn.''

Op dergelijke optimistische geluiden zou Bellaart nog niet zo lang geleden niet te betrappen zijn geweest. Maar het zeslandentoernooi van vorige maand heeft het zelfvertrouwen gestaald van de ploeg, die tegen Nieuw Zeeland slechts een paar schoonheidsfoutjes maakte. ,,Daar hebben we eindelijk behoorlijk op niveau gespeeld, en dat zie ik nu gelukkig terug.''

Vandaag vervolgt de ploeg van Bellaart het toernooi met een duel tegen Argentinië, dat met 5-2 van Duitsland verloor. Overmorgen treedt Nederland in alle vroegte (08.05 uur plaatselijke tijd) aan tegen België, dat gisteren met 2-0 verloor van Spanje. Te hopen voor Bellaart valt dat zijn ploeg niet hetzelfde overkomt als Engeland. Een uur eerder dan gepland niet om vijf maar om vier uur 's ochtends stonden de spelers gisteren al naast hun bed, na een fout van de hotelreceptie. Als excuus voor de foutieve wake-up call in de aanloop naar het ochtendduel tegen Polen wees de directie met de beschuldigende vinger naar de Engelse teammanager. Die zou de baliemedewerkers hebben geïnstrueerd en niet ,,een of andere Poolse grapjas'', zoals de Engelsen beweerden.

Te hopen valt ook dat de organisatie vandaag nog de Nederlandse muziekcassette in beslag neemt die gisteren geërgerde reacties uitlokte op de tribunes. Voorafgaand aan het duel met Nieuw Zeeland schalden immers smartlappen van volkszanger André Hazes door de speakers van het Bukit Jalil-stadion. Het tenenkrommende gelal vloekte met de mystieke sfeer van het toernooi, dat eindelijk weer terug is op Aziatische bodem.

    • Mark Hoogstad