Voetballers en schaatsers in jongerenballet

Sport is het thema voor het nieuwe programma waarmee Introdans Ensemble voor de jeugd de komende maanden door het land trekt en dat dan ook de titel Sportivo meekreeg. De uit zeven onderdelen bestaande voorstelling telt twee speciaal voor het gezelschap gecreëerde werken, drie fragmenten uit eerder gemaakte choreografieën en een filmpje dat die vijf korte harmonieus in elkaar overgaande stukken verbindt met het langere afsluitende ballet Eight Heads dat eveneens al bij andere gezelschappen gedanst werd.

Zoals het thema al doet vermoeden laat Sportivo in de allereerste plaats vitale, pittige dans zien waarin competitie, teamwork en een vertoon van uitdagende energie de belangrijkste ingrediënten zijn. Het goed gestructureerde groepswerk Bluf van Connie Janssen waarmee de voorstelling geopend wordt, werd speciaal voor het gezelschap gemaakt. De drie vrouwen en de drie mannen zijn met bravoure en bluf druk in de weer zich op te peppen voor de komende confrontaties en zullen afwisselend de triomferende winnaars of de teleurgestelde verliezers zijn. In het direct daarop volgende duet uit Concerto Grosso dat Charles Czarny in 1971 voor het Scapino-ballet maakte, zijn twee in lengtes zeer verschillende voetballers te zien die alle acties en trucjes uitvoeren die zich ook nu nog regelmatig op de grasmat afspelen. Czarny's genuanceerde humor in beweging doet verlangen naar een herneming van zijn volledige Concerto Grosso.

Patrizia van Roessel laat in Cheerio 10 minuten allerlei sporten langstrekken: karate, schermen, boksen, schaatsen. Met er tussendoor de aanmoediging van de in Amerika zo populaire, op en neer springende cheergirls en -boys, driftig zwaaiend en wapperend met goudkleurige ragebollen. Dat alles op een collage van lekker swingende muziekjes, leuk en vlot maar zonder echt verrassende vondsten. De Ierse Marguerite Donlon maakte drie jaar geleden Patch of Grass voor het ballet van de Deutsche Oper Berlin. Eén fragment daaruit is in Sportivo opgenomen, een ook door de muziekkeuze (Bach en Meredith Monk) interessant fragment. Twee meisjes staan op een klein grasmatje en kunnen door hun daarop vastgeklonken laarzen hun lichamen in de meest extreme posities voor- en achterover laten hellen terwijl ze elkaar meppend en duwend te lijf gaan.

Van Jirí Kylian is er een deel uit zijn geestige Symphonie in D uit 1981. In een zwart en helgeel super coole aankleding van Joke Visser compleet met de onontbeerlijke baseballpetjes worden de traditionele uitingen van de klassieke dans op een milde manier op de hak genomen. Dat gebeurt met een speelse inventiviteit die meer dan 20 jaar na het ontstaan nog steeds fris blijkt. Bovendien biedt de choreografie de dansers een waardevolle kans te tonen wat ze aan technisch kunnen in deze zo strikte en meedogenloze dansstijl in huis hebben en dat blijkt van een respectabele kwaliteit te zijn. Het daaropvolgende filmpje geeft de toeschouwer een blik achter de schermen, je ziet hoe de dansers zich omkleden en prepareren voor de uitvoering van Eight Heads, een ballet dat Daniël Ezralow in 1989 voor de Batsheva Dance Company maakte en dat een jaar daarna door het Scapino Ballet werd uitgevoerd. Een wat te lang uitgesponnen spel van strakke, robotachtige looppatronen op en over twee trappen dat ongetwijfeld bij de jeugdige kijkers de wens tot nadoen zal opleveren en door het energieke en uitputtende spring-, gooi- en rolwerk eventjes imponeert, maar danskunstig eigenlijk niets om het lijf heeft. Sportivo is als geheel een leuke, levendige, goed gepresenteerde en aangeklede voorstelling, door de dansers over het algemeen met veel verve gedanst al zit er wel een enkele zwakke broeder tussen.

Gezelschap: Introdans Ensemble voor de jeugd met Sportivo, bestaande uit Bluf, choreografie: Connie Janssen, deel uit Concerto Grosso, choreografie: Charles Czarny, Cheerio, choreografie: Patrizia van Roessel, Patch of Grass, choreografie: Marguerite Donlon, deel uit Symphonie in D, choreografie: Jirí Kylian; Eight Heads, choreografie: Daniël Ezralow. Gezien: 23/2 Schouwburg, Arnhem. Tournee t/m 14 juni. Informatie: 026-3512111 of www.introdans.nl.

    • Ine Rietstap