Vijf Bafta's voor Tolkien-film

De film The Lord of The Rings is gisteravond vijf keer bekroond bij de uitreiking van de British Academy Film Awards (Bafta's). De verfilming van het gelijknamige boek van J.R.R. Tolkien kreeg onder meer de prijzen voor de beste film, beste regie en de publieksprijs. Russell Crowe werd bekroond als beste acteur voor zijn rol van wiskundig genie John Nash in A Beautiful Mind. Zijn tegenspeelster Jenniffer Connelly kreeg de prijs voor beste vrouwelijke bijrol. Judi Dench werd beste actrice voor haar vertolking van schrijfster Iris Murdoch in het drama Iris. De musical Moulin Rouge won voor beste muziek en beste mannelijke bijrol (Jim Broadbent), Robert Altmans Gosford Park werd beste Britse film van het jaar. Harry Potter en de steen der wijzen kreeg geen enkele Bafta, ondanks acht nominaties. De Britse filmprijzen worden als een belangrijke graadmeter beschouwd voor de Amerikaanse Oscars, die in maart worden uitgereikt.