Vergunningen bij Van der Valk in Tiel `niet in orde'

Het vergunningenbeleid en de handhaving daarvan door de gemeente Tiel ,,heeft te wensen overgelaten'' en het nalevingsgedrag van horecaconcern Van der Valk was ,,slecht''. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) naar het instorten van een parkeerdek van een Van der Valk-vestiging in Tiel, twee weken geleden.

VROM gaat nu van alle 52 Van der Valk-vestigingen in Nederland onderzoeken of de bouw- en milieuvergunningen in orde zijn. Het ministerie zal daarnaast onderzoeken of de hotels en motels zich houden aan de regelgeving op het gebied van legionella.

VROM wilde het onderzoek naar de bouwvergunningen in eerste instantie beperken tot de vestigingen die een parkeerdek hebben vergelijkbaar met dat in Tiel. Het instorten van het parkeerdek was het gevolg van een bouw- of constructiefout met de stalen draagconstructie. VROM breidt het onderzoek nu uit naar alle vestigingen, omdat het eigen bouwbedrijf van Van der Valk aan meer vestigingen gebouwd heeft. ,,We vrezen voor herhaling van gemaakte fouten'', zegt een VROM-woordvoerder.

Wie verantwoordelijk is voor het ingestorte parkeerdek in Tiel, laat zowel de gemeente als het horecaconcern nog onderzoeken. Binnen twee weken worden de definitieve resultaten verwacht. Uit de eerste onderzoeken door ingenieursbureaus ABT en Arcadis bleek dat een groot aantal tekeningen en berekeningen van verbouwingen in het bouwdossier ontbreken. De gemeente is vooral op zoek naar de tekening van de gewraakte staalconstructie. De architect heeft een aantal tekeningen aan de gemeente overgedragen, maar ,,het is ernstig de vraag of de tekening van de staalconstructie daar bij zit'', zegt de Tielse woordvoerder. ,,Dan zou die er gewoon niet meer zijn.''

Van der Valk onderzoekt zelf ook de bouwtechnische zaken en vergunningen van de vestigingen in Tiel, Vught, Gilze en Rijen, Leusden en Zuidbroek. De gemeenten Tiel en Vught zijn laks geweest met de naleving van de bouw- en veiligheidsvoorschriften en gedoogden onveilige situaties in de horecacomplexen, zo bleek de afgelopen weken uit bestudering van de bouwdossiers.

Uit eigen onderzoek van Gilze en Rijen bleek vorige week dat de gemeente en Van der Valk jarenlang conflicten hadden over de toegepaste materialen en bouwtechnieken. Gilze en Rijen kan niet bevestigen of de twee vestigingen in de gemeente brandveilig zijn.