Veel premières in Matinee-seizoen 42

De Matinee op de Vrije Zaterdag brengt in het volgende, 42ste seizoen, vierentwintig Nederlandse premières. Daarbij zijn ook twee wereldpremières van stukken waarvoor de Matinee compositieopdrachten heeft gegeven. Dat zijn Engel Prozessionen van Karlheinz Stockhausen voor het Groot Omroepkoor en een nieuw werk van Guo Wenjing. Verder is er onder andere de première van La Passione van Louis Andriessen.

In de toekomst zullen er meer compositie-opdrachten worden verstrekt, kondigde Matineeprogrammeur Jan Zekveld zaterdag aan. Hij wil de compositorische ontwikkelingen in het internationale muziekleven actief volgen en daarbij ook zelf initiërend optreden, deels in samenwerking met buitenlandse organisaties en festivals. Voor het seizoen 2003-2004 zijn er opdrachten gegeven aan Harrison Birtwistle en een aantal Nederlandse componisten.

Een groot project in de Matinee is een serie van zeven concerten over de relatie tussen Aziatische muziek en de muziek van de Engelse componist Benjamin Britten. De serie met een aantal Nederlandse premières is mede-geprogrammeerd door de Engelse Brittenkenner Donald Mitchell. Verder worden ook in andere series verschillende muzieksoorten met elkaar in verband gebracht.

In de operaserie zijn er uitvoeringen van onder andere Strauss' Die Liebe der Danae, Mascagni's Iris, Montemezzi's L'amore dei tre re en Dvoráks Vanda. Onder de vocale solisten zijn Nicolai Ghiaurov, Anja Silja, Nelly Miricioiu, Petra Lang en Dawn Upshaw.