Thailand zet twee buitenlandse journalisten uit `in belang vrede'

Thailand heeft de verblijfsvergunningen van twee journalisten ingetrokken omdat ze een gevaar zouden vormen voor de veiligheid van het land. Beiden werken voor de Far Eastern Economic Review (FEER) uit Hongkong. Twee andere medewerkers van dit tijdschrift staan samen met nog eens 42 andere buitenlanders en journalisten als 'niet welkom' op een immigratielijst. Ze bedreigen volgens de politie ,,de vrede'' van Thailand.

De Amerikaan Shawn Crispin en Brit Rodney Tasker van de FEER hebben volgens defensieminister Chavalit Yongchaiyudh met hun artikelen een wet overtreden die bepaalt wat wel en niet over de Thaise koninklijke familie geschreven mag worden. Ook een weinig gebruikte wet rondom bedreiging van de Thaise moraal zou door het blad zijn overtreden. ,,Democratie verschaft geen onbeperkte vrijheid'', zei ex-premier Chavalit. ,,Het geeft niemand de vrijheid om onze hoogste instanties te kritiseren of ons land te vernietigen.''

De aanleiding voor het verwijderen van Crispin en Tasker uit Thailand is een kort artikel dat op 10 januari in de FEER heeft gestaan. Dat gaat in op de slechte relatie tussen koning Bhumibol Adulyadej en de Thaise minister-president Thaksin Shinawatra. De laatste kreeg eind vorig jaar een publieke uitbrander van de koning die meent dat Thaksin Thailand in een ,,nationale catastrofe'' stort. ,,Ik zie dat de minister-president grimmig kijkt'', zei de koning destijds. ,,Misschien is dat omdat hij geen idee heeft wat hij moet doen, omdat er op geen enkel vlak vooruitgang wordt geboekt.''

Aangezien de FEER zich noch in het bewuste artikel noch in andere artikelen kritisch heeft uitgelaten over de koning, nemen de collega's van Crispin en Tasker in Thailand aan dat Thaksin achter hun uitzetting zit. De politie erkende dat ook de stukken in de FEER over Thaksin mee hebben gespeeld in de beslissing de verblijfsvergunningen onmiddellijk in te trekken.

Het nieuws over de uitzetting is opmerkelijk omdat Thailand wordt beschouwd als een van de meest waarachtige democratieën van Azië. Belangenorganisaties als Reporters Sans Frontieres en Committee to Protect Journalists vergelijken de maatregelen met censuur.