Studenten doen hun best in eigen partijen

Breng de student dichter bij de politiek en de politiek dichter bij de student. Dat is het doel van de studentenpartij lijst 11, met de officeuze naam Eindhoven Studentenstad, die op 6 maart meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Eindhoven.

Lijsttrekker Machiel Rensink (23) ziet het vooral als een expiriment: ,,We willen de raad in om te kijken hoe het werkt, zodat we de weg kunnen plaveien naar de volgende raadverkiezingen en dan echt ons best kunnen doen.''

In twee andere studentensteden, Delft en Groningen, zijn de studentenpartijen meer ingeburgerd. Zij kunnen bouwen op acht jaar ervaring. Het Delftse STIP (Studenten Techniek In Politiek) mag, met twee van de 37 zetels, zelfs meeregeren. Ze hebben een wethouder in de raad. Om studietechnische redenen is de termijn twee jaar. Daarna gaat de wethoudersfunctie over naar een ander lid van de partij, zodat de studie gewoon voortgezet kan worden. De Groningse partij Student en Stad heeft al acht jaar een zetel in de raad.

Huidig raadslid en lijsttrekker Jan Pedro Vis van het Delftse STIP zegt dat hij ruim 50 uur per week aan raadswerk kwijt is. Het valt dus even niet te combineren met zijn studie. ,,Ik ben nu een jaartje met mijn studie gestopt. Ze zeggen dat er officieel zo'n 20 à 25 uur voor staat, maar omdat wij een kleine partij zijn en overal van op de hoogte moeten zijn, kost het ons wat meer tijd dan een grote partij'', legt hij uit.

Ook het Groningse studentenraadslid Mick de Goeij steekt veel tijd in haar functie. Zij is er gemiddeld zo'n 30 uur per week mee zoet. Omdat ze het afgelopen jaar is afgestudeeerd, kan ze haar tijd volledig aan het raadswerk besteden.

De Eindhovense lijsttrekker Machiel Rensink schrikt ervan. ,,Steken zij er zoveel tijd in? Nou, dat wilde ik toch eigenlijk niet doen. We zijn een kleine partij, dat betekent dat we keuzes moeten maken in ouderwerpen en misschien een stategische band aangaan met een andere partij.''

Toch hoopt Rensink het meeste werk in eigen hand te houden en het werk te verlichten met een ondersteuningsfractie, waarin alle hoeken van de studentenwereld vertegenwoordigd zijn. Mocht het de partij toch niet lukken alles zelf te doen, dan zijn de onderwerpkeuzes snel gemaakt. Onderwijs en ruimtelijke inrichting. Want het belangrijkste streven van de partij is toch de studentenbelangen behartigen. Bovendien wil de partij wil duidelijk maken dat Eindhoven een kennisstad is, waarop de stad zich in de toekomst moet gaan richten.

Voordat het zover is moet de partij eerst nog gekozen worden. Om dat voor elkaar te krijgen, worden de komende dagen veel flyers uitgedeeld en heeft lijsttrekker Rensink nog enkele lijsttrekkersdebatten voor de boeg, waarvan twee in de universiteit.

Reacties en tips: frontberichten@nrc.nl