Servië is niet bereid Mladic uit te leveren

Servië wil generaal Ratko Mladic, oud-legerleider van de Bosnische Serviërs, niet uitleveren aan het Joegoslavië-tribunaal omdat dat tot ,,een burgeroorlog'' zou kunnen leiden.

Dat heeft premier Zoran Djindjic van Servië gezegd in een vandaag gepubliceerd vraaggesprek met het Duitse blad Der Spiegel. ,,In vijf jaar is het 50.000 soldaten in de Servische Republiek met al hun satellieten en met de hulp van westerse geheime diensten niet gelukt Mladic te pakken. Nu moet ik het leven van onze politiemannen riskeren, om Den Haag Mladic en zijn honderd man sterke lijfwacht op een dienblad te presenteren? Wat als daarop een burgeroorlog uitbreekt? We hebben 200.000 Bosnische vluchtelingen in Servië. Velen van hen zijn in het bezit van een wapen'', aldus Djindjic. ,,De prijs is te hoog.''

Servië staat al maanden onder zware druk om Mladic, die zich regelmatig of mogelijk zelfs permanent in Servië ophoudt, op te pakken en uit te leveren. Doet het dat niet, dan loopt het – zo dreigde onlangs de Amerikaanse regering – een nieuw hulppakket mis. De enige concrete maatregel die Belgrado tot nu toe heeft genomen is de terugtrekking van militairen van het federale Joegoslavische leger die Mladic tot voor kort beschermden.

Djindjic slaat in het hele vraaggesprek een uiterst kritische en zelfs vinnige toon aan tegen de internationale gemeenschap. Het proces tegen de Joegoslavische ex-president Slobodan Miloševic voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag is volgens hem ,,een peperduur circus'' dat hem in grote moeilijkheden brengt, omdat Miloševic zeer veel spreektijd wordt gegund. ,,Het tribunaal geeft Miloševic de kans zijn demagogie uit te spelen en het proces te voeren'', aldus Djindjic. Het tribunaal heeft in Servië ,,elke geloofwaardigheid verloren''. ,,Zelfs tegenstanders van Miloševic vragen me: waarom hebben we hem uitgeleverd?'', zo zei de premier. ,,Met welke motivering kan ik dan andere personen uitleveren en voor een nauwe samenwerking met het tribunaal pleiten?''

Kritisch is Djindjic in Der Spiegel ook over de nalatigheid van de internationale gemeenschap ten aanzien van de beloofde economische hulp aan Servië. Hij sprak van ,,een schandaal'' en van ,,goedkope trucs'', met name van de Europese Unie. ,,Hoe moet ik de [Servische] bevolking vragen zin voor verantwoordelijkheid op te brengen als de EU zich gedraagt alsof ze bij Miloševic in de leer is geweest'', zo vroeg Djindjic zich af. Joegoslavië is vorig jaar – na de uitlevering van Miloševic – 1,3 miljard dollar hulp toegezegd. ,,Tot nu toe hebben we nauwelijk 500 miljoen dollar ontvangen. Alleen al de schade van de NAVO-bombardementen [tijdens de Kosovo-oorlog van 1999, red.] bedraagt vijf miljard dollar.'' Djindjic wees op de verpaupering, de sociale spanningen die in Servië groeien en stakingen die zijn aangekondigd. . ,,Hier ontwikkelen zich tijdbommen die de hervormingen van onze democratische regering tot stilstand kunnen brengen. Wat zal het Westen dan doen?''