Rodamco wil snel nieuwe vergadering

Rodamco North America heeft de aandeelhoudersvergadering van morgen afgelast. Het vastgoedfonds wil snel een nieuwe vergadering om alsnog een stemming te houden over een overnamebod op het bedrijf.

Het afzeggen van de vergadering volgt op een beslissing, afgelopen vrijdag, van de Ondernemingskamer in Amsterdam. Deze besloot dat de aandeelhouders morgen niet mogen stemmen over het bod van 6 miljard euro dat het Australische Westfield en de Amerikaanse bedrijven Rouse en Simon Property op Rodamco hebben uitgebracht. De rechter willigde daarmee het verzoek in van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Volgens de VEB kon er geen eerlijke besluitvorming plaatshebben omdat veel aandeelhouders zich niet hadden aangemeld voor de vergadering. Zij zouden van deelname hebben afgezien omdat Westfield, met een belang van 24 procent, en Rodamco, dat via stichting RNA 30 procent heeft, genoeg stemmen hadden om de overname door te drukken.

De stichting liet vorige week weten niet mee te zullen stemmen, maar dat gebeurde pas toen de aanmeldingstermijn voor de vergadering was gesloten. De Ondernemingskamer heeft het stemrecht van de stichting voor onbepaalde tijd opgeschort.

Op 21 maart wordt er een nieuwe zitting van de Ondernemingskamer gehouden, ditmaal over een onderzoeksrapport over de handelswijze van Rodamco en Westfield. Voordat het samen met Simon en Rouse een overnamebod deed was Westfield maandenlang verwikkeld in een machtsstrijd om Rodamco. De Ondernemingskamer besloot indertijd tot een enquête naar mogelijk wanbeleid. De VEB vroeg vrijdag om een uitspraak van de Ondernemingskamer over het onderzoek. Uit het rapport zou blijken dat er inderdaad sprake is van wanbeleid hetgeen het stemgedrag over de overname zou kunnen beïnvloeden.

Rodamco-bestuurder T. Koster vindt de acties van de VEB ,,onbegrijpelijk'' en niet in het belang van aandeelhouders. ,,Ruim 51 procent van de aandelen was aangemeld voor de vergadering. Volgens ons is dat nog nooit voorgekomen bij een beursgenoteerd bedrijf'', zegt Koster, volgens wie de stem van de kleine, onafhankelijke aandeelhouder van groot gewicht zou zijn geweest. Voor de goedkeuring van de overname is een meerderheid van tweederde van de aanwezige stemmen nodig.

Of het uitschrijven van een nieuwe vergadering ook daadwerkelijk mogelijk is voor de zitting van 21 maart moet blijken uit de motivatie van het vonnis, die vanmiddag wordt gepubliceerd. Rodamco heeft haast omdat de drie kopers van het bedrijf mogelijk afhaken als de transactie niet voor 15 juli voltooid is. Als er op die datum nog rechtszaken lopen kan de overname alsnog afketsen.