Politie gaat taxi's aanpakken

Minister Netelenbos (verkeer) wil in Amsterdam de politie tijdelijk meer bevoegdheid geven om taxichauffeurs te controleren op naleving van de Wet Personenvervoer. Daarnaast krijgt de hoofdstad per 1 maart zeven in plaats van vier extra inspecteurs van Verkeer en Waterstaat om taxi's te controleren.

Burgemeester Cohen van Amsterdam had de minister twee weken geleden gevraagd om de politie dit ruimere mandaat te geven, vanwege problemen op de taximarkt.

Na het liberaliseren van de taximarkt is de hoofdstad overspoeld met zogeheten `vrije rijders' waardoor vooral in de weekeinden onoverzichtelijke situaties in het verkeer ontstaan. Cohen wees de minister er vorige week op dat de pakkans voor overtreders van de Wet Personenvervoer steeds kleiner wordt. De minister gaat bij wijze van proef akkoord met zijn voorstel.

Momenteel mag de politie alleen, als blijkt dat een chauffeur meer dan het toegestane aantal uren aan het rijden is, de auto voor een paar uur of langer in beslag nemen. Voor de rest kan de politie alleen maar boetes uitschrijven. De Inspectie kan op veel meer gronden, op basis van de Wet Personenvervoer, een auto in beslag nemen, bijvoorbeeld als er zonder vergunning of chauffeurspas wordt gereden.

De komende dagen gaan de inspecteurs van het ministerie en de politie afspraken maken. De proef duurt een half jaar. Daarna wil de minister kijken wat de effecten zijn en of de methode in de praktijk werkbaar is.

Eind vorig jaar waren 4.948 vergunningbewijzen in Amsterdam afgegeven. Reizigers klagen dat chauffeurs de weg niet kennen of expres omrijden. Klagen over deze chauffeurs blijkt moeilijk omdat velen niet bij een centrale zijn aangesloten.

In het verleden kende Amsterdam maar één centrale, de Taxi Centrale Amsterdam (TCA). Tegen de TCA loopt al geruime tijd een gerechtelijk vooronderzoek. De drie bestuursleden worden verdacht van onder meer lidmaatschap van een criminele organisatie, verduistering, fraude, valsheid in geschrifte, oplichting van taxichauffeurs en uitlokking tot openlijke geweldpleging.