Palestijnen: concessie aan Arafat is vernederend

De Palestijnen hebben woedend gereageerd op een besluit van de Israëlische regering om de Palestijnse leider Yasser Arafat beperkte bewegingsvrijheid te geven. De Palestijnse autoriteit heeft alle politieke en veiligheidscontacten met Israël bevroren.

Arafat stond sinds december onder huisarrest en mocht zijn hoofdkwartier in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever niet verlaten totdat hij de daders van de moord op de Israëlische minister van Toerisme Ze'evi in oktober vorig jaar zou arresteren. De Palestijnse autoriteit heeft inmiddels drie verdachten gearresteerd. De tanks die stonden opgesteld rond Arafats hoofdkwartier zijn vannacht teruggetrokken en Arafat mag nu wel zijn hoofdkwartier verlaten, maar moet in Ramallah blijven.

De Palestijnen vinden de Israëlische aanpassing van Arafats reisverbod een teken van minachting. ,,Het is een vernederend besluit omdat Arafat zich vrij in Ramallah beweegt'', zei de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erakat. Na de bekendmaking van het besluit weigerden de Palestijnen gisteravond een zitting van het Israëlisch-Palestijnse veiligheidscomité bij te wonen. Eind vorige week nam dit comité enkele beslissingen om de gespannen situatie van de afgelopen weken te verminderen.

De minister van Defensie Benjamin ben Eliezer en de binnenlandse veiligheidsdienst Shin-Bet zouden voor het opheffen van het reisverbod zijn geweest. Premier Sharon was echter niet te vermurwen. Hij vindt dat de drie verdachten van de moord op Ze'evi aan Israël moeten worden uitgeleverd.

Indien Sharon niet van mening verandert, zal Arafat niet deel kunnen nemen aan een Arabische top in Beiroet waar een Saoedi-Arabische vredesvoorstel op tafel zou kunnen komen. Volgens de Israëlische pers heeft de Amerikaanse regering Arafat beloofd dat hij wel naar Beiroet kan gaan.

Het, op twee onthoudingen na, unaniem genomen regeringsbesluit bepaalt dat Sharon in de toekomst in overleg met zijn minister van Defensie zal beslissen over verdere versoepelingen van de aan Arafat opgelegde beperking van zijn bewegingsvrijheid.

Het afgelopen weekeinde en vanmorgen waren er opnieuw incidenten in bezet gebied. Gisteravond werd de auto van de voorzitter van het Palestijnse parlement Ahmed Qurei, bij een controlepost op de weg van Ramallah naar Jeruzalem beschoten. Een officier zei vanmorgen op Radio Israël dat soldaten zenuwachtig zijn wegens Palestijnse aanvallen op controleposten. Bij een controlepost nabij Nablus werden vanochtend en zaterdag Palestijnse auto's beschoten. Zaterdag raakte een zwangere vrouw, op weg naar een ziekenhuis om haar kind te baren, gewond. Vanochtend werd een Palestijn die zijn hoogzwangere vrouw naar een ziekenhuis bracht, gedood. Volgens een Israëlische legerwoordvoerder negeerden de bestuurders van beide auto's stopsignalen.