Nieuwe actie voor stoppen kinderarbeid

Anno 2002 verrichten wereldwijd circa 250 miljoen kinderen tussen de 5 en 15 jaar kinderarbeid, van wie de helft fulltime. Dat blijkt uit schattingen van de International Labour Organisation (ILO). Het grootste deel van de kinderarbeid, zo'n 95 procent, heeft plaats in ontwikkelingslanden. Gebrek aan onderwijs is daarbij een groot probleem.

Minister Vermeend (Sociale Zaken) opende vanmorgen in het Kurhaus in Scheveningen een internationaal congres over kinderarbeid. Werkgevers, werknemers en non-gouvernementele organisaties uit 50 landen zullen daar allianties sluiten om kinderarbeid uit te bannen. Dit jaar is het thema `gevaarlijk werk'.

,,Dit congres is bedoeld om de uitbanning van kinderarbeid meer snelheid te geven'', zei minister Vermeend vanochtend bij de opening van het congres, dat werd georganiseerd door zijn departement. ,,We moeten zoeken naar een praktische benadering en naar duurzame oplossingen. Daarmee is het belang van de kinderen gediend. Als we daarin slagen, is dit congres geslaagd.''

Het congres moet bijdragen aan de naleving van het verdrag 182 uit 1999 van de International Labour Organisation (ILO), dat kinderarbeid verbiedt. Nederland organiseerde ook in 1997 een congres, waar het verdrag werd voorbereid. Zo'n 120 landen hebben het verdrag inmiddels ondertekend.