Machteloos Feyenoord maakt vrije val

De hoopgevende remise in het eerste UEFA-Cupduel met Glasgow Rangers blijkt voor Feyenoord slechts een korte onderbreking te zijn geweest van de martelgang in de nationale competitie. Gisteren vervolgde het machteloze elftal van coach Bert van Marwijk zijn lijdensweg in de Kuip met een 2-1 nederlaag tegen FC Twente. Binnen één week verspeelde Feyenoord niet alleen zes kostbare punten in de titelrace; in een crisissfeer staan nu de return tegen Rangers en de klassieker tegen Ajax op het programma die het seizoen kunnen maken of breken.

Evenals vorig seizoen is Feyenoord na de winterstop aan een vrije val begonnen, die niet te stoppen lijkt. Destijds kon trainer Van Marwijk zich nog verschuilen achter een vloedgolf van blessures, die de ploeg van haar automatismen beroofde. In deze competitie zoekt Feyenoord naar zijn identiteit en speelt de ploeg niet naar de status, die zij zichzelf volgens spits Van Hooijdonk ten onrechte heeft aangemeten. Nog altijd heeft Van Marwijk de ideale formatie niet gevonden en met zijn soms onnavolgbare wisselbeleid voedt hij de sluimerende onrust in de selectie.

Het team lijkt bovendien verdeeld over het spelconcept. Het gehele seizoen klaagt Van Hooijdonk al dat hij door zijn teamgenoten te weinig in stelling wordt gebracht. Gisteren had de 32-jarige aanvaller geen recht van spreken, maar middenvelder Van Wonderen bracht een ander manco aan het licht. Volgens hem beschikt het team over te weinig creativiteit om ploegen te slopen als FC Twente, die een levende muur opwerpen. Het klinkt merkwaardig voor een elftal dat met Van Hooijdonk en Tomasson over een veel scorende tandem beschikt en daarnaast rasartiesten kan presenteren als Kalou, de weer in genade aangenomen Leonardo de Vitor Santiago (`Leonardo 1') en het pas 18-jarige talent Van Persie. En wie zou geen middenveld willen opstellen met Ono, die tegen Twente ontbrak wegens een blessure, Van Wonderen, Bosvelt en de bij Feyenoord als rechtsback misbruikte Emerton?

De Australische international schreef gisteren een vorstelijk doelpunt bij op zijn curriculum vitae, dat bij alle topclubs in Engeland reeds bekend is. Het werd uiteindelijk een treffer voor de statistiek, omdat de juist zo solide defensie van Feyenoord zich net als vorige week bij Vitesse als de meest kwetsbare linie manifesteerde. Met fraaie reflexen heeft keeper Zoetebier zijn ploeg al menigmaal gered, maar de 31-jarige Volendammer wordt onzeker zodra hij zijn doel moet verlaten. Na een half uur beoordeelde Zoetebier een voorzet van oud-Feyenoorder Cairo verkeerd, omdat de bal nog licht werd getoucheerd door de falendeverdediger Rsaza. De als middenvelder opgestelde aanvaller Cziommer profiteerde gretig: 0-1.

Nog geen dertig seconden was de tweede helft oud of de in Duitsland geboren Cziommer werd wederom geholpen door de knoeiende verdediging van Feyenoord. Na een ingooi voor Twente keerde libero Paauwe te laat terug naar zijn positie, aarzelde Bosvelt met ingrijpen en werd de 18-jarige voorstopper Loovens voor de tweede keer binnen vier dagen hardhandig ontgroend. In het Ibrox Stadium incasseerde Feyenoord een strafschop na balverlies en een onbesuisde tackle van Loovens. Gisteren schoof hij de bal zo maar in de voeten van Cziommer, die prompt de 2-0 aantekende. De jonge verdediger werd meteen gewisseld voor een aanvaller, al was Leonardo dos Santos (`Leonardo 2') al net zo kleurloos als zijn teamgenoten.

Pas in de 81ste minuut verving Van Marwijk zijn zwakste schakel Rzasa - waarom krijgt de Chileense aankoop Aros geen speeltijd? - voor Elmander. Daarmee bracht hij het aantal aanvallend ingestelde spelers op zes. Desondanks raakten de Rotterdammers hopeloos verstrikt in de loopgraven die Van 't Schip had aangelegd om als debuterend hoofdtrainer bij FC Twente te kunnen overleven. Zolang de nacompetitie in zicht blijft, speculeert de morrende achterban op het ontslag van Van 't Schip. Maar na de tweede zege van FC Twente op Feyenoord heeft hij weer even lucht. Van 't Schip liet FC Twente zelfs zonder diepe spits aantreden en Van der Doelen fungeerde als extra cipier voor de verdediging.

Met deerniswekkend afbraakvoetbal behaalde FC Twente echter optimaal rendement. ,,Alles had ik verwacht, maar niet dit'', stamelde Feyenoord-coach Van Marwijk. Wie kan de grillen van Feyenoord wel doorgronden? In de week van de waarheid heeft Van Marwijk niet veel tijd meer om zijn dolende ploeg in het gareel te krijgen.

Feyenoord

1

FC Twente

2

Ruststand 0-1. 30. Cziommer 0-1, 46. Cziommer 0-2, 50. Emerton 1-2. Schds: Haverkort. Tsch: 39.000. Gele kaarten: Rzasa, Dos Santos (Feyenoord), Booth, Van der Doelen (FC Twente).

    • Robèrt Misset