LN kan gedane giften niet terugbetalen

Donateurs van de nieuwe partij Leefbaar Nederland kunnen hun geld niet terugkrijgen, omdat LN met dat geld, in totaal ongeveer 450.000 euro, verplichtingen is aangegaan.

Dat heeft partijvoorzitter Jan Nagel gisteren gezegd bij de presentatie van de kandidatenlijst van Leefbaar Nederland voor de Tweede-Kamerverkiezingen. Overigens vertonen de partijfinanciën, als gevolg van onder meer de huur van een groter partijhoofdkwartier en het in dienst nemen van twaalf medewerkers met een halfjaarcontract, thans een ,,klein negatief saldo'', aldus Nagel. Ook is veel geld uitgegeven aan allerlei drukwerk.

Zoals bekend hebben vijf donateurs vorige week beslag laten leggen op bankrekeningen van Leefbaar Nederland en de Stichting Vrienden van Leefbaar Nederland. Zij stelden dat hun donatie slechts de eerder deze maand door Leefbaar Nederland afgezette lijsttrekker P. Fortuyn betrof. Nagel wilde op die vordering niet ingaan: ,,Daar zijn de juristen mee bezig.''

De LN-voorzitter voerde ook een ideëel argument aan tegen terugbetaling van deze gelden: ,,We zouden daarmee erkennen dat donateurs van Leefbaar Nederland invloed op de lijn van de partij kunnen kopen.'' De vier fans van Fortuyn die nu hun geld terugeisen, hebben bij hun gift niet nadrukkelijk bepaald dat het geld slechts voor de persoon van de lijsttrekker was, aldus Nagel.

Fortuyn, die eerder deze maand door het bestuur van Leefbaar Nederland als lijsttrekker was afgezet om uitspraken over het asielbeleid, herhaalde gisteren in een tv-programma dat hij met een eigen partij aan de Kamerverkiezingen wil meedoen, maar dat het hem ontbreekt aan fondsen om campagne te voeren. Naar uit het bestuur van Leefbaar Nederland wordt vernomen, zijn eerdere suggesties van Fortuyn dat persoonlijke fans van hem miljoenen zouden willen steken in zijn campagne, de afgelopen maanden niet waar gebleken.

Morgen zullen de advocaten van Leefbaar Nederland en de vijf ontevreden donateurs in Amsterdam een poging doen tot een vergelijk te komen. De donateurs zijn inmiddels ook een rechtszaak begonnen. LN-voorzitter Nagel deed het gisteren voorkomen alsof zijn partij door deze zaak krap bij kas zit. Dat de op de persconferentie aanwezige journalisten toch een consumptie kon worden aangeboden, zei hij, was te danken aan een voorschot van Willem van Kooten, een der oprichters en bestuursleden van Leefbaar Nederland.

Overigens kondigde Fortuyn aan dat hij op 14 maart een boek presenteert, dat moet dienen als partijprogramma van zijn lijst. Dit boek was eerder bedoeld als programma van Leefbaar Nederland.