Levensverhaal klinkt als roman

Van een tweeling-op-leeftijd woont broer Dees Postma in Nederland en zus To al meer dan 45 jaar in Spanje. Vorig jaar was Dees op bezoek in Spanje om To te helpen met de verbouwing van het huis waar ze met haar twee zwaar gehandicapte volwassen kinderen woont. Rogeria Burgers maakte een radioportret over de tweeling Postma die klinkt als een roman. Een roman over een documentairemaakster die op verzoek van een oudere man een documentaire over diens zus gaat maken, en dan tot de ontdekking komt dat ze niet tot die zus kan doordringen – en eigenlijk ook niet tot de broer.

Verbondenheid in verwijdering begint en eindigt met korte monologen, waarin Burgers haar onmacht uit: ze heeft het gevoel dat To haar vragen ontweek, ze heeft het gevoel dat ze niet tot de kern van de zaak heeft kunnen doordringen. In de tussentijd horen we hoe ze Dees en To ondervraagt over hun jeugd, leven, onderlinge relatie, en over To's gehandicapte kinderen. Dees en To vertellen rustig en vrij emotieloos over de emotionele dingen in hun leven.

To is bijvoorbeeld zomaar ineens in Spanje gaan wonen toen ze jong was, zonder zich af te vragen wat iemand anders daar van vond, vertelt Dees. Hij constateert het alleen maar, zegt hij, hij heeft er verder geen oordeel over. Maar voordat ze met een zuidelijk kunstenaarstype ging trouwen, was zij het zusje dat hij zo graag tegen verkeerde jongens wilde beschermen.

En To's 45-jarige dochter neemt het To kwalijk dat ze leeft, ze wil regelmatig dood en haar moeder moet daarvoor zorgen. To vertelt het op dezelfde nuchtere toon als wanneer ze over de verbouwing spreekt. Dat haar dochter haar afwijst vindt ze ,,tragisch, maar het zou idioot zijn als ik daarvoor mijn aderen door zou snijden''.

De uitzending is een klein portret van twee mensen waarbij we nou eens niet al hun gevoelens uitgekauwd voorgeschoteld krijgen, zoals dat tegenwoordig gebruikelijk is. Misschien dat Burgers daarom zelf het idee had dat ze niet tot de essentie van de Postma's is doorgedrongen. Maar het resultaat is een verhaal waar je, als bij een roman, rustig voor zou kunnen gaan zitten om na te denken over deze mensen, over hoe ze door het leven gevormd zijn. Een anachronisme.

Verbondenheid in verwijdering, Humanistische Omroep, morgen, 747AM, 16.02-16.45u. & herhaling Radio 1, 0.04-0.45u.

    • Ellen de Bruin