Koploper Ajax pakt punten met onooglijk voetbal

Voor het vak van de meegereisde supporters imiteerde Ajax een ritueel dat het zojuist verslagen NAC doorgaans pleegt te doen na een overwinning. Hand-in-hand maakten de elf spelers van de koploper diepe buigingen naar het publiek. Na een formidabel optreden was zo'n cynisch grapje nog acceptabel geweest, maar Ajax paste gisteren slechts een beschaamd gevoel en bescheidenheid. Op irritante wijze vergaarde de Amsterdamse ploeg zijn punten met onooglijk voetbal. Het doel heiligde de middelen.

Efficiënt was het monsterlijke spel natuurlijk wel. Te meer daar Feyenoord even later ten onder ging in De Kuip. In de naderende confrontaties met de concurrenten Feyenoord en PSV kan Ajax vanwege de huidige voorsprong op de ranglijst een afwachtende houding aannemen. Ajax mist momenteel de allure van een kampioen en profiteert slechts van de misstappen van de concurrentie.

Trainer Koeman, die er voorlopig in navolging van Olsen, Wouters en Adriaanse ook niet in slaagt om het sprankelende spel terug te brengen, gaf gisteren volmondig toe dat het optreden van zijn spelers met name in de eerste helft in aanvallend opzicht ,,Ajax-onwaardig'' was geweest. Enerzijds had hij dat ook wel een beetje in de hand gewerkt door Jan van Halst als kuitenbijter op de aanvallende middenvelder van NAC te zetten.

Daarmee werd duidelijk waarom Koeman de Utrechter heeft gerehabiliteerd. Van Halst past in het streven naar resultaatvoetbal en dat zal de trainer ook de komende weken in de duels met Feyenoord en PSV niet schuwen. Met de opmerking ,,fantastisch voetbal zie ik niet zo vaak meer tegenwoordig'', pleitte Koeman zichzelf vrij.

Van Halst kweet zich naar behoren van zijn bewakersrol. Al ging dat gepaard met veel overtredingen en het bekende hang, trek en duwwerk. Van Halst, die goed weg kwam bij een handsbal op de rand van het strafschopgebied: ,,Ik ben blij dat we in de strijd zijn meegegaan. In defensief opzicht was het goed georganiseerd. Maar ik geef toe, een tegenstander vastzetten op eigen helft kunnen we niet.''

Koeman had zijn voorganger Adriaanse in de Arena tegen NAC op 18 november in het stof zien bijten (1-3). Vandaar dat de jonge trainer van Ajax de nodige zekerheden inbouwde. Na rust durfde Koeman toch ook risico's te nemen door met vier spitsen te spelen. De beslissende actie kwam echter van de linkermiddenvelder Maxwell. Hij ontdeed zich in de 72ste minuut van drie tegenstanders, soleerde langs de achterlijn en gaf de bal voor op Machlas die nog maar een klein tikje hoefde te geven.

In tegenstelling tot zijn spelers besefte Koeman dat enige zelfkritiek op zijn plaats was. Voor het doel van Ajax speelde zich soms hachelijke taferelen af, maar de bal viel steeds op een ongelukkige plek voor NAC. ,,Misschien hebben we te veel gekregen'', prevelde Koeman dan ook.

Na zijn mislukte optreden tegen AZ in Alkmaar had Koeman voor spits Machlas aanvankelijk al weer een plek op de bank ingeruimd. Zo weinig krediet heeft de Griek. Zijn concurrent Ibrahimovic maakte de voorkeurspositie echter op geen enkele wijze waar. Zijn passes waren onzuiver, hij miste in de eerste helft vrij voor NAC-doelman Babos een riante kans en hij irriteerde zijn tegenstanders en de scheidsrechter. Het zal Ibrahimovic niet lekker hebben gezeten dat Machlas reeds zeven minuten na zijn invalbeurt het winnende doelpunt intikte. Vervolgens trok hij een spurtje naar de zijlijn om een feestje te vieren met assistent-trainer Ruud Krol en niet met Koeman.

Volgens Koeman maken slechts de media een hot item van de stoelendans tussen Ibrahimovic en Machlas. ,,Ik kies voor de spelers die passen bij de wedstrijd'', aldus Koeman. ,,Machlas en Ibrahimovic begrijpen mijn motieven. Voor hen speelt het probleem niet. Zlatan mist het zelfvertrouwen om zijn klasse ook tijdens de wedstrijden te tonen. Hij is een gesloten jongen die zijn tijd nodig heeft.''

Op de training moet Ibrahimovic een bezienswaardigheid zijn. Tegenover Van Halst, die op trainingskampen een kamer deelt met de Zweed, is hij minder introvert. ,,Hij uit zich echt wel. Vergeet niet dat hij nog jong is . Hij zit nog in een gewenningsproces. Zlatan kan fantastisch voetballen.''

NAC

0

Ajax

1

Ruststand 0-0. 72. Machlas 0-1. Schds: Temmink. Tsch: 15.900. Gele kaarten: Stewart, Schenning (NAC), De Cler, Maxwell, Ibrahimovic (Ajax).

    • Erik Oudshoorn