Knoflook-raadsel

Hoe komt dat nou, was de vraag die ik een aantal malen kreeg voorgelegd in knoflook-klaagbrieven. De klagers kochten in de diverse winkels en supermarkten het bekende netje met 3 knoflookbollen. Binnen de kortste keren bleken de tenen onbruikbaar. Ze waren verschrompeld tot mosgroenpoeder. Van die knoflookmetamorfose snap ik niets. Die lijkt me ook volstrekt onnodig.

Vorig jaar juli kocht ik in de Gers in Gascogne zojuist geoogste en gedroogde bollen knoflook. Van de mooiste exemplaren wordt een chique toeristische vlecht gemaakt. Slordige bollen koop je los. Bijna gratis. Ik put nog steeds uit deze voorraad waar niets op aan te merken valt. De tenen zijn stevig en geurig en lopen ook niet uit. Misschien komt het wel omdat ze met behulp van een vliegtuigmotor die een akelig hoog piepend geluid maakt werden gedroogd. Aan protest tegen geluidoverlast werd door omwonenden niet gedaan. De knoflookboer was tevens burgemeester van het dorp. Een antwoord op het knoflookraadsel heb ik helaas niet. Wie wel? Vandaag een recept voor een grote, stevige paté . Laat de paté na het bakken ten minste 12 uur op smaak komen.

Bereiding: verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de gepelde ui. Snijd de konijnfilet in kleine blokjes. Maak van de kipfilet en het kalfsvlees gehakt. Maal de lever fijn met behulp van een keukenmachine. Meng het gehakt, de lever, stukjes konijn, kruiden, fijngehakte tenen knoflook, uisnippers, rode wijn, de losgeklopte eieren en de helft van de jeneverbessen door elkaar. Bedek bodem en zijkanten van een grote patépot (inhoud 2 liter) met de speklapjes. Doe de vleesmassa in de pot en druk deze goed aan. Strooi de overgebleven jeneverbessen op de paté. Dek het vlees toe met spek. Sluit de pot af met een deksel of met aluminiumfolie waarin met een vork een paar gaatjes zijn geprikt. Zet de pot in een ovenschaal waarin kokend water is gegoten tot enkele centimeters onder de rand van de pot. Bak de paté in ongeveer 2 uur gaar.

    • Anne Scheepmaker