KLM zet paspoorten op cd-rom

De KLM gaat in de loop van 2002 paspoorten van passagiers die vanuit Afrikaanse landen naar Nederland reizen, bij het vertrek inscannen en op een cd-rom zetten. Momenteel worden van dergelijke paspoorten fotokopieën gemaakt.

Een digitale kopie is nauwkeuriger dan een fotokopie, zegt een woordvoerder van de KLM. ,,Bij mensen met een donkere huidskleur vallen details op een papieren kopie snel weg. Bovendien is een cd-rom makkelijk mee te nemen aan boord.'' Verder is de cd-rom volgens de KLM veiliger, omdat de informatie erop gecodeerd is. Alleen een pc op Schiphol kan de gegevens `lezen'.

De KLM is in het verleden diverse malen beboet voor het vervoer van buitenlanders die Nederland bereikten zonder geldige reisdocumenten. Kopieën van paspoorten moeten voorkomen dat reizigers zich tijdens de vlucht van hun paspoort ontdoen. De cd-rom reist mee naar Nederland. Als een reiziger daar zijn document niet kan overleggen, wordt hij geconfronteerd met de digitale kopie.

Minolta ontwikkelt momenteel een speciaal apparaat voor het inscannen van de paspoorten. Het moet klein zijn, vrijwel onderhoudsvrij en makkelijk te bedienen, zegt de KLM. In Afrikaanse landen is er volgens hem namelijk niet altijd een monteur of 220 volt in de buurt.

Passagiers uit Afrikaanse landen kunnen verschillende redenen hebben om hun paspoort tijdens de vlucht te vernietigen. Als ze bijvoorbeeld uit Nigeria komen, een door de IND als `veilig' aangemerkt land, kunnen ze zonder paspoort liegen dat ze uit het `onveilige' Somalië komen en heeft een asielaanvraag meer kans. Zonder paspoort moet aangenomen worden dat ze de waarheid spreken. ,,Gewoon, de wijde wereld in, en maar gokken'', vat een woordvoerder van de KLM het samen.