Geldzorgen roeiers door Bosbaan

De Nederlandse roeibond verkeert in grote problemen. De begroting voor 2002 werd zonder inkomsten van een sponsor opgesteld. De toproeiers zullen dit jaar afhankelijk zijn van subsidiegelden. Voor het financiële gat van 1,59 miljoen euro dat de verbreding van roeibaan Bosbaan heeft nagelaten, ging de sportbond tevergeefs op zoek naar een sponsor. De 23.000 leden van de roeibond zullen mogelijk acht jaar lang een jaarlijkse `Bosbaantoeslag' van 2 euro per jaar betalen. De vertrekkende roeibond-directeur Jeroen Duyster, stuurman van de Holland Acht die in 1996 in Atlanta olympisch goud won, over de problemen bij de KNRB.

Is de roeibond daadwerkelijk in een kwetsbare situatie beland?

Duyster: ,,We zijn dit jaar volledig afhankelijk van subsidiegevers. Mede dankzij fondsen voor de Bosbaanverbreding hadden we altijd genoeg geld. Nu zullen we misschien een keer geld moeten lenen bij de bank. Wat ook weer kosten met zich meebrengt.''

Hoe staat de roeibond er nu financieel voor?

,,Wat betreft de bijdrage van de Bosbaan van 3,5 miljoen gulden komt het er in feite op neer dat de roeiwereld zelf gaat betalen. Verder is het een boekhoudtechnisch verhaal. Op de balans is een tekort [200.000 euro] ontstaan omdat we voor de verbreding een lening gaan aflossen. Maar als je financieel onderlegt bent, dan schrik je niet van dat tekort.''

Moet er bezuinigd worden?

,,Het gemis van een hoofdsponsor drukt vooral op de begroting van het toproeien. Maar ook met beperkte middelen kun je een eind komen. Kijk maar naar het schaatsen. De ploegen met grote sponsors, halen die de meeste medailles? Gretha Smit stond bij wijze van spreken gisteren nog bloemen te steken en rijdt nu een wereldrecord.''

Heeft je vertrek te maken met de fianciële situatie?

,,Nee, absoluut niet. Ik sta voor het klassieke dilemma tussen een professionele staf en een vrijwillig bestuur. Het is mijn baan steeds minder. Wat het geld betreft: geld verdelen is moeilijk. Voor alle kleine sportbonden is het moeilijk aan alle regeltjes te voldoen.''