Geheime kandidaat

Het kan ze hun plaats in het college kosten, maar de SGP en de ChristenUnie geven niet toe: hun kandidaat voor het wethouderschap in Zoetermeer blijft voorlopig geheim.

,,We hébben een wethouderskandidaat'', verzekert woordvoerster Willy bij de Vaten van de ChristenUnie vandaag in de Zoetermeerse editie van de Haagsche Courant. ,,Maar wij hebben een afspraak gemaakt over wanneer we het bekendmaken. Wij houden ons aan die code.''

Dat is tegen het zere been van onder meer coalitiepartner CDA. ,,Het is niet helder'', klaagt CDA-lijsttrekker en wethouder J. Fijen. De kleine christelijken, nu samen goed voor twee zetels in de raad, maken deel uit van de regerende coalitie met PvdA, VVD en CDA. Maar alles wat zeker is, is dat de huidige ChristenUnie/SGP-wethouder Andries Heidema níet terugkeert.

Nu zij geen idee hebben wie hem moet vervangen, richten de coalitiepartners de blik al naar oppositiepartijen. Bij de Vaten is er niet van onder de indruk: ,,Als we zeggen dat we een wethouderskandidaat hebben, dan is het ook een kandidaat'', verzekert zij.

Ze wil niet kwijt van welke partij de kandidaat is, evenmin of de betrokken persoon bestuurservaring heeft bij de overheid, en ook niet of gevoelig punt bij de klein-christelijken – het een man of een vrouw is. Maar: ,,De kandidaat staat op de lijst'', aldus Bij de Vaten.

Reacties en tips: frontberichten@nrc.nl