Geen opleving getergd Ahold

De koers van supermarktbedrijf Ahold won vanochtend geen terrein terug na de afstraffing op vrijdag. Toen werd het aandeel massaal verkocht na geruchten dat het concern in de Verenigde Staten met zijn boekhouding heeft gerommeld. Sinds het Enron-debâcle worden de beurskoersen van legio bedrijven regelmatig getroffen door angst voor rapportagetrucs.

Ahold ontkende vrijdag met kracht dat er ook maar iets aan de hand is met de financiële administratie en spreekt er schande van dat dergelijke geruchten in de markt zijn gebracht. Ahold noteerde rond het middaguur 0,4 procent lager op 27,35 euro. Vrijdag verloor het fonds 2,7 procent van zijn marktwaarde.

Glasvezelexploitant KPNQwest was de grootste stijger uit de AEX-index. Het aandeel heeft de afgelopen weken flinke klappen gekregen door de financiële problemen van moederbedrijf Qwest en de zorgen van beleggers over de kwaliteit van de winst van KPNQwest. Het fonds won 4,5 procent op 3,23 euro.

De AEX-index stond rond het middaguur nagenoeg onveranderd op 478 punten.

De koers van Laurus gleed vanochtend verder weg. Het aandeel van de in problemen verkerende supermarktketen behoort de laatste dagen tot de grootste verliezers nadat het bestuur bekendmaakte dat zijn koerswinst van een week geleden ,,niet gerechtvaardigd'' was door de algemene gang van zaken, noch door ,,andere specifieke feiten of omstandigheden''.

Vorige week maandag steeg de koers 10 procent op overnamegeruchten. Vanochtend verloor het aandeel 6 procent op 3,59 euro. Vrijdag en donderdag ging er al respectievelijk 7 en 8 procent van de koers af.

In Londen was Allied Irish Banks, de bank die getroffen is door een malverserende valutahandelaar, een van de grootste stijgers. Het aandeel profiteert van geruchten dat Royal Bank of Scotland, na AIB de grootste bank van Schotland, een bod wil uitbrengen op Allied. Na de bekendmaking van een verlies van aanvankelijk 860 miljoen euro — vorige week bijgesteld naar 795 miljoen — is de koers van AIB sterk gedaald.

De laatste weken herstelt de koers zich snel. Vanochtend won het aandeel 6 procent op 13,10 euro. Dat is slechts 4 procent onder de koers van AIB vlak voordat de bankfraude naar buiten werd gebracht.