`Gaten' onder ambassade VS Rome

De Italiaanse politie heeft in een diensttunnel van het waterleidingbedrijf in de buurt van de Amerikaanse ambassade in Rome gaten gevonden die mogelijk zijn gemaakt door terroristen. Ook zouden verderop in de tunnel onbekende werkkleding en een ladder zijn gevonden.

De gaten waren er nog niet toen de tunnel op 15 januari voor het laatst werd geïnspecteerd door personeel van de waterleiding. Informatie over de gaten, groot genoeg voor een mens om door te kruipen, is doorgegeven aan de onderzoeksrechter in de zaak tegen inmiddels negen Marokkanen. Die werden vorige week aangehouden op verdenking van het beramen van een aanslag op de ambassade.

Bij de Marokkanen is een plattegrond gevonden waarop de Amerikaanse ambassade was gemarkeerd en kaarten van het waterleidingnet. Ook werden explosieven aangetroffen en vier kilo kalium ferrocyanide, een ongevaarlijke stof die een kleine hoeveelheid uiterst giftig cyanide bevat. Volgens deskundigen te weinig om gevaar op te leveren.

De Marokkanen hebben gezegd onschuldig te zijn en niet te weten hoe de cyanide in hun appartement terecht is gekomen. Italiaanse kranten suggereren dat de negen lid zijn van een Algerijnse terreurgroep met banden met Osama bin Ladens netwerk Al-Qaeda. Ook zeven Tunesiërs, die vorig jaar werden gearresteerd en van wie er vrijdag vier zijn veroordeeld, zouden lid zijn van de Algerijnse groep.