FARC ontvoert kandidaat

De Colombiaanse presidentskandidaat Ingrid Betancourt, die de linkse rebellen van de FARC heeft beschuldigd van handel in verdovende middelen, is tijdens haar campagne in voormalige guerrillagebied door diezelfde rebellen ontvoerd. Betancourt, een van de vier kandidaten voor het presidentschap dat in mei vrijkomt, werd zaterdag ontvoerd nadat zij gebied was binnengereisd dat tot voor kort nog in handen was van de rebellen van de FARC, de Gewapende Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia.

De FARC, die strijdt voor een zelfstandige socialistische staat, trok zich vorige week overhaast terug uit het gedemilitariseerde gebied nadat de Colombiaanse regering het vredesoverleg met de rebellen eenzijdig opgezegde en het regeringsleger het gebied binnentrok.

Bijna vier jaar geleden stelde de Colombiaanse president Andres Pastrana een grote gedemilitariseerde zone in, in de hoop de rebellen tot vredesbesprekingen te bewegen en het 38 jaar oude conflict te beëindigen. Vruchteloos overleg en voortdurende ontvoeringen en aanslagen deden Pastrana uiteindelijk woensdag besluiten de onderhandelingen met de rebellen af te breken en de enclave weer in te nemen.

De 40-jarige Betancourt deed eerder deze maand het gebied aan in een poging het vredesproces te redden. Zij staat evenwel bekend om haar scherpe kritiek op de FARC wegens de vermoede betrokkenheid van deze organisatie bij de handel in verdovende middelen.

De ontvoering van Betancourt heeft plaats op het moment dat de Colombiaanse strijdkrachten een groot offensief tegen de FARC zijn begonnen. Duizenden militairen zijn de afgelopen dagen het gebied binnengetrokken dat de afgelopen jaren een veilig toevluchtsoord is geweest voor de rebellen van de FARC. Critici hebben de FARC ervan beschuldigd dat zij het gebied hebben misbruikt voor het onderbrengen van gegijzelde politici en de handel in drugs.

De regering heeft Betancourts reis naar het gebied als ,,onverantwoordelijk'' veroordeeld. Zij zou meermaals zijn gewezen op de gevaren van zo'n onderneming. De plek waar zij samen met haar campagneleider werd ontvoerd, was pas onder controle van het regeringsleger gekomen. Maar het was er verre van veilig. Drie medereizigers, twee Colombianen en een Franse fotograaf werden meteen na de overval weer vrijgelaten.

In binnen- en buitenland is de ontvoering van Betancourt veroordeeld. In Colombia geniet zij bekendheid wegens haar uitgesproken kritiek op de corruptie binnen de overheid. De Franse president Chirac sprak zijn bezorgdheid uit. Betancourt heeft in Frankrijk gestudeerd en haar memoires in dat land gepubliceerd.