E-mail reist mee op vakantie

Ieder gehucht waar wel eens een toerist komt, heeft tegenwoordig een internetcafé. Handig voor de reiziger die ook als hij met vakantie is zijn e-mail wil lezen. Wat is nu de handigste manier om op reis e-mail te lezen en schrijven, vragen veel lezers.

Dat is moeilijk te zeggen en sterk afhankelijk van de behoefte van de internetgebruiker. Heel eenvoudig is het om webmail te gebruiken. Veel providers bieden deze mogelijkheid. Het adres is meestal http://webmail.providernaam.nl. Het invullen van de loginnaam en het wachtwoord volstaat.

Als de eigen internetaanbieder geen webmailmogelijkheid heeft, kan gekozen worden voor een gratis webmaildienst als Hotmail of Yahoo Mail. Maak van tevoren een account aan en stuur de mail die normaal op het eigen adres binnenkomt naar dit adres door (forwarden]) en stel vrienden en familie op de hoogte van het nieuwe adres. Het is ook mogelijk om verschillende e-mailaccounts naar één Hotmail- of ander tijdelijk e-mailadres te forwarden.

Wie dat vergeten is, kan Hotmail, dat eigendom is van Microsoft, ook gebruiken als popmaildienst. Daarvoor moet u wel de naam van de popserver weten van de provider of werkgever waar u mail wilt downloaden. Bent u ook dat vergeten, kunt u deze servers ook op het net opzoeken als u toch in een internetcafé zit.

Het is aan te raden om de optie `berichten op de POP-server achterlaten' aan te vinken bij Hotmail. Dan kunt u thuis uw mail nog een keer downloaden.

Voor u met vakantie gaat, kunt u zich het beste afmelden bij mailinglijsten en nieuwsbrieven waar u op geabonneerd bent. Anders stroomt de inbox binnen de kortste keren helemaal vol en verliest u het overzicht. Sommige providers staan slechts een bepaalde hoeveelheid mail (bijvoorbeeld 2 of 5 megabyte) toe. Een paar mailinglists met druk verkeer en een paar attachments en de mailbox zit vol.

Als u van de combinatie webmail-popmail gebruik wilt maken, kunt u uw mail ook via de Nederlandse site Twigger lezen. Bij Twigger hoeft u slechts uw loginnaam en wachtwoord in te vullen en de provider te selecteren.

Zijn Hotmail en Twigger wel veilig? Hotmail is regelmatig lek, waardoor de mail van gebruikers op straat ligt. Bij Twigger is dat nog nooit gebeurd. Voor de inlogprcedure gebruiken beide webmaildiensten SSL (Secure Socket Layer). Dit is een als veilig bekend staande methode om de inloggegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) te versleutelen.

Problematischer is het bewaren van e-mail. Twigger bewaart de gedownloade mail 24 uur. Het bedrijf belooft de post niet te lezen en de privacy van gebruikers te respecteren. Hotmail belooft iets soortgelijks. Alleen als politie of justitie erom vraagt of een gebruiker in strijd handelt met de belangen van Hotmail, kan mail worden gelezen.

Wie geen zin heeft in webmail, dat soms traag kan zijn en bij commerciële diensten als Yahoo Mail en wemelt van de advertenties, kan ook gebruik maken van een `gewoon' e-mailprogramma als Outlook of Eudora. In de meeste internetcafés zijn de pc's voorzien van een e-mailprogramma. U moet dan wel de popserver van uw provider of werkgever weten of even opzoeken. Let er goed op dat de mail op de server blijft staan zodat u de berichten niet kwijtraakt. Als u klaar bent, moet u alle berichten en uw inloggegevens verwijderen.

Als u helemaal geen e-mail wilt lezen tijdens de vakantie, maar ook niet de indruk wilt wekken dat u berichten negeert, kunt u uw mail automatisch laten beantwoorden. Veel providers bieden de mogelijkheid om een zogeheten vacation file aan te maken via de website.

Websites: www.hotmail.com; mail.yahoo.com ; www.twigger.nl

[klaver@nrc.nl]

    • Marie-José Klaver