Drie sporters bij Spelen op doping betrapt

Twee gouden-medaillewinnaars bij het langlaufen, de Spanjaard Johann Mühlegg en Larisa Lasoetina uit Rusland, zijn bij de Olympische Winterspelen in Salt Lake City betrapt op doping.

In hun urine is darbepoëtine gevonden. Dat is een middel met hetzelfde effect als het eiwithormoon EPO, maar dan tien keer sterker. Mühlegg en Latsoetina moeten de gouden medaille inleveren, die zij afgelopen zaterdag op respectievelijk de 50 kilometer en 30 kilometer klassieke stijl hebben gewonnen. Ook de Russin Olga Danilova, die in dezelfde race als Lasoetina uitkwam maar geen medaille won, is betrapt op doping.

Mühlegg liep tegen de lamp, nadat hij donderdag een onaangekondigde controle had ondergaan. Lasoetina was vorige week in het nieuws toen haar wegens een te hoge bloedwaarde een startverbod werd opgelegd voor de estafette bij het langlaufen.

De tot Spanjaard genaturaliseerde Duitser Mühlegg had kort na de voor hem negatieve uitslag nog hoop een straf te kunnen ontlopen, aangezien darbepoëtine niet op de officiële lijst van verboden middelen voorkomt. Maar de medische commissie, bij monde van haar lid Jordi Segura, sloot dit uit. Segura: ,,Het middel staat niet op de dopinglijst, omdat het recent is ontwikkeld. Wanneer een product gerelateerd is aan EPO, behoort het automatisch tot de verboden middelen. Velen dachten dat het niet ontdekt kon worden, maar in een laboratorium kan dat dus wel.''

Bekend onder de naam Aranesp verwierf de verbeterde versie van erythropoëtine (EPO) in korte tijd een reputatie als wondermiddel. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ziet de vondst van darbepoëtine als een belangrijke stap in de strijd tegen het vorig najaar op de markt gekomen middel en als het resultaat van het opgevoerde aantal controles in Salt Lake City. Het product bevordert nog veel beter dan EPO de aanmaak van rode bloedlichaampjes, de zuurstoftransporteurs in het bloed.

Mühlegg verliet zijn geboorteland Duitsland in 1995, nadat hij door de Duitse skibond uit de nationale selectie was gezet. Hij beweerde spiritueel te zijn beïnvloed door zijn coach. Om die reden droeg hij altijd een flesje water met zich mee, dat door een Portugese vrouw met bovennatuurlijke kracht was gewijd. Toen Mühlegg de kwestie, tegen de afspraken in, openbaar maakte, viel voor hem het doek. In Duitsland is de zaak bekend als de `geesten-affaire'.

Het was overigens lange tijd onzeker of Mühlegg zaterdag wel kon starten op de 50 kilometer. In de dagen voorafgaande aan de wedstrijd was zijn bloedwaarde iets boven de toegestane limiet en pas na een speciaal dieet lukte het de Spanjaard door de test te komen.

Het Russisch olympisch comité legt zich niet bij de straf van Lasoetin neer en gaat tegen de uitspraak in beroep. Bovendien hebben de Russen aangekondigd de zaak voor te zullen leggen aan het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne. In Rusland wordt de uitsluiting van Lasoetina gezien als een zoveelste bewijs van een niet-objectieve benadering.