Doping en rellen werpen schaduw over slot Spelen

De laatste dag van de Olympische Winterspelen, gisteren, werd overschaduwd door drie dopinggevallen bij het langlaufen en rellen in het centrum van de organiserende stad Salt Lake City. De dopingzaken waren opzienbarend, omdat bij de betrapte atleten het nieuwe middel darbepoëtine, een verbeterde vorm van erytropoëtine (EPO), werd aangetroffen.

De ontmaskerde langlaufers waren de drievoudige Spaanse gouden-medaillewinnaar Johann Mühlegg, de meervoudige Russische olympisch kampioene Larisa Lasoetina en haar landgenote Olga Danilova. Mühlegg en Lasoetina hebben hun zaterdag gewonnen gouden medaille, op respectievelijk de 50 kilometer en 30 kilometer klassieke stijl, moeten inleveren. Danilova viel niet in de prijzen.

Voor het Internationaal Olympisch Comité was de snelle opsporing van darbepoëtine een groot succes, aangezien het middel pas sedert dit najaar op de markt is verschenen. De gebruikers veronderstelden met het verbeterde EPO-product geen risico te lopen, omdat controle ervan onmogelijk werd geacht. In het laboratorium blijkt darbepoëtine echter wel degelijk te kunnen worden opgespoord.

De rellen die gisteren in Salt Lake City uitbraken, waren een gevolg van het politieverbod voor jongeren om een café te betreden waar bier werd geschonken. Volgens een ooggetuige begonnen de jongeren daarop bier van elkaar te stelen, waarna de situatie snel uit de hand liep. Aangeschoten jongeren gooiden met stenen en flessen naar de politie en vernielden winkelruiten. De politie schoot met rubberen kogels om de menigte van naar schatting 2.000 mensen uit elkaar te drijven. Er zou niemand gewond zijn geraakt. Er werden dertig arrestaties verricht.

Voor Nederland werden de Winterspelen afgesloten met zilver op de 5.000 meter voor Gretha Smit, waarmee het totaal aantal medailles op acht kwam. In het medailleklassement was dat goed voor een negende plaats. Smit leek zaterdag op weg naar een gouden medaille, nadat zij het wereldrecord van Gunda Niemann had verbeterd. Uiteindelijk bleek alleen de Duitse Claudia Pechstein in staat haar tijd van 6.49,22 te verbeteren.

Smits vreugde over de medaille werd later op de dag overschaduwd door een blessure, die zij opliep tijdens de huldiging in het Holland House. Smit scheurde de voorste kruisband van haar rechterknie en moet afzeggen voor de Nederlandse allroundkampioenschappen, komend weekeinde in Alkmaar.

hoofdartikel: pagina 7

spelen: pagina 15-18