De Appel gaat verder in afgeslankte vorm

Na anderhalf jaar procederen staakt de Haagse toneelgroep De Appel de juridische strijd tegen staatssecretaris F. van der Ploeg (Cultuur). De leiding heeft besloten de groep niet op te heffen, zoals ze de afgelopen jaren steeds dreigde te doen. De Appel gaat definitief door in afgeslankte vorm, met 1,7 miljoen euro subsidie per jaar van de gemeente Den Haag. Dit betekent een jaarlijkse bezuiniging van 227.000 euro.

Na een negatief advies van de Raad voor Cultuur besloot Van der Ploeg in september 2000 om De Appel geen subsidie meer te geven. De groep ging hiertegen in beroep. De Tweede Kamer drong er bij Van de Ploeg op aan om wel subsidie te geven. In december 2001 gelastte de Raad van State Van der Ploeg om een nieuw advies te vragen aan de Raad voor Cultuur. Dat advies was wederom negatief, dus besloot Van der Ploeg twee weken geleden dat hij bij zijn besluit bleef.

Ondanks de geldproblemen heeft De Appel vorig seizoen een van zijn beste seizoenen ooit gedraaid, met 57.000 bezoekers. In het nieuwe seizoen zal Gerardjan Rijnders een stuk voor de groep schrijven en regisseren: Ataq, met in ieder geval actrice Sacha Bulthuis. Oud-leider Erik Vos keert terug om een klassieker te regisseren. Hij zal met louter jonge acteurs werken, om zo een `weemoedig reünie-gevoel' te omzeilen. Bovendien, zo meldt de leiding, kan Vos de jongeren meteen de basisbeginselen van het vak bijbrengen.

De groep komt ook met een toneelbewerking van de tv-serie Peyton Place. In het seizoen 2003/2004 komt De Appel met Tantalus, een cyclus van twaalf toneelstukken van de Brit John Barton. De Appel gaat de cyclus achter elkaar spelen in een twaalf uur durende marathon.