CRACKER

Bij zijn vorige groep Camper Van Beethoven was zanger/gitarist David Lowery onder meer verantwoordelijk voor de lollige undergroundhit Take the skinheads bowling. Hoewel Lowery het met zijn huidige groep Cracker wat serieuzer aanpakt, maakt hij nog altijd aantrekkelijke popsongs met een dubbele bodem.

Op Crackers vijfde album Forever is dat ironische popgevoel gevangen in een zorgvuldig geproduceerd en soms zelfs bombastisch geluid. Op het eerste gehoor klinkt het gepolijst en toegankelijk, maar onder de oppervlakte schuilt altijd een venijnige prikkeling. Het surrealistische Brides of Neptune speelt zich geheel onder water af, rond een gezonken schip met een mysterieuze lading. In Sweet Magdalena of my misfortune keert Lowery zijn ziel binnenstebuiten als een blanke soulzanger.

In Superfan schetst de andere zanger/gitarist Johnny Hickman een beangstigend beeld van een geobsedeerde stalker die tot het uiterste gaat om een idool lastig te vallen: `If I can't have you, no one will'. De mix van indringende rockmuziek en een zuidelijk Amerikaans gevoel voor mysterie deelt Cracker met de verwante groep Sparklehorse en dat is niet toevallig, omdat Sparklehorse-voorman Mark Linkous hier als gastmuzikant meedoet. Hun gevoel voor humor zijn ze nog niet verloren, in slotnummer What you're missing waar alle groepsleden afzonderlijk demonstreren wat een heerlijk knullige rappers ze zijn.

Hoe Cracker die rijke en afwisselende muziek op het podium brengt, laten ze dinsdag horen in Paradiso.

Forever (Cooking Vinyl/Bertus COOKCD 231)

    • Jan Vollaard