Bij Jill Scott is het vaak ruim lachen om liefdesmisère

Ze is een imposante verschijning en haar stem dwingt respect af. De 29-jarige Jill Scott uit Philadelphia vertegenwoordigt het intelligente en poëtische gezicht van de nieuwe Amerikaanse soul. Who Is Jill Scott?, de titel van haar debuutalbum, is een vraag die niemand zich meer hoeft te stellen. Binnen twee jaar vestigde ze haar naam tussen soulsterren als Erykah Badu, Macy Gray en Angie Stone als publiekstrekker met voldoende stof om een avond te vullen. Twee keer stond Scott in een uitverkocht Paradiso, waar ze het willige publiek met het grootste gemak om haar vinger wond.

Op zwakke momenten neigt haar muziek naar designersoul, vrijblijvend genoeg om jazzy met net genoeg hiphop-invloeden om aansluiting te vinden bij een jong publiek, waarin vooral de meisjes ruim waren vertegenwoordigd. De uitgebreide begeleidingsgroep met blazers en percussie was vooral op het ritmische vlak flexibel, en volgde gedwee in haar poëtische improvisaties. Daarbij had ze niet zelden de lachers op haar hand, vooral als het ging om misère op het liefdespad. Ze droeg een wollige levensfilosofie uit, die erop neer komt dat je de wereld pas kunt veranderen als je begint bij jezelf: One is the magic number.

Het sterke punt was haar krachtige stem, die door het achtergrondkoor tot gospelsterkte kon worden opgezweept. Helemaal van de grond kwam dat bijna nooit, want het tempo bleef lui en het ontbrak Jill Scott aan voldoende melodieuze nummers om het jazzy sfeertje naar een hoger plan te tillen. In dat licht was het dapper dat ze haar concert begon met de soulklassieker Use me van Bill Withers, want dat was meteen de beste song die er de hele avond gespeeld werd. Jill Scotts grootste kracht schuilt in de momenten waarop ze haar geïmproviseerde praatzang laat overgaan in een tastbaar refrein, zoals in het meeslepende Love rain dat de langgerekte live-versie aan kon. Ze is goed voor een genoeglijke avond, maar het had allemaal wat pittiger gekund.

Concert: Jill Scott. Gehoord: 24/2 Paradiso, Amsterdam

    • Jan Vollaard