Berlusconi's favoriet geen voorzitter RAI

Antonio Baldassarre, voormalige hoogste rechter van het Italiaanse Constitutionele Hof, is voorzitter geworden van het bestuur van de Italiaanse staatsomroep RAI.

Critici vreesden dat Berlusconi, eigenaar van het bedrijf Mediaset, zou proberen zijn invloed op de RAI verder uit te breiden. Daarmee zou hij negentig procent van de Italiaanse media in handen hebben. De premier had steeds gezegd de benoeming van het bestuur over te laten aan de voorzitters van de twee kamers van het parlement – beiden vertrouwelingen van Berlusconi. Maar achter de schermen probeerde Berlusconi druk uit te oefenen ten gunste van Carlo Rossella, die hoofdredacteur is van een van zijn tijdschriften.

Berlusconi's coalitiegenoten hebben zich met succes tegen de druk van de premier verzet. Zowel de postfascistische Nationale Alliantie van Gianfranco Fini, als de Lega Nord van Umberto Bossi heeft een eigen man in het bestuur weten te krijgen. De overige twee bestuursleden zijn leden van de linkse oppositie.

De oppositie vreest dat Baldassarre toch een sterk rechts stempel zal drukken op de staatsomroep. RAI-president Roberto Zaccaria sprak van ,,een militaire bezetting'' van de RAI. En volgens de sociaal-democraat Enrico Boselli moet er nu ,,gevochten worden voor democratie''.

Baldassarre zei gisteren dat hij zich ,,niet in dienst stelt van enige regering. Ik denk dat er eindelijk een verandering kan komen en dat de RAI zijn gebruikelijke politieke geruzie achter zich kan laten''.

In de krant Il Tempo zei Baldassarre, wiens belangrijkste taak de geleidelijke privatisering van de staatsomroep zal zijn, dat de RAI te veel probeert om de kijkersgunst te winnen door te concurreren op een terrein waarop de commerciële omroepen veel sterker zijn. De RAI moet zich meer richten op de publieke taak, zei Baldassarre, die een aantal ,,stompzinnige'' programma's wil afschaffen.