`Beloften van Marokko nog onvoldoende'

Minister Vermeend (Sociale Zaken) neemt geen genoegen met beloften van de Marokkaanse minister-president Youssoufi zijn land te laten meewerken aan de controle op bijstandsfraude.

Dat heeft een woordvoerder van Sociale Zaken vanmorgen gezegd. Youssoufi bood eind vorige week in een brief aan premier Kok aan dat Nederlandse ambtenaren samen met Marokkaanse collega's mogelijke fraudegevallen gaan `bestuderen'.

Het kabinet eist echter een duidelijke toezegging dat Nederlandse ambtenaren zelf in het Marokkaanse kadaster kunnen controleren op het bezit van land of huizen van mensen met een bijstandsuitkering. Bovendien eist de regering dat Marokko instemt met een verdrag voor handhaving van alle socialezekerheidsuitkeringen. Youssoufi ging op deze eis, waarover een Marokkaanse delegatie vorige week in Den Haag werd geïnformeerd, in zijn brief niet in.

Deze week overlegt een comité van Nederlandse en Marokkaanse ambtenaren over samenwerking. Volgens de woordvoerder van Sociale Zaken is de toegang tot het kadaster daarbij nog niet ter sprake. Eerst moet onenigheid worden opgelost over de Marokkaanse eis betrokken te worden bij de controle op individuele fraudegevallen. Nederland wil Marokko uit vrees voor `voorkennis' alleen op hoofdlijnen informeren.

Nederland en Marokko hebben sinds vorig voorjaar een slepend diplomatiek conflict over de controle op bijstandsfraude. De Marokkaanse regering sloot de kadasters nadat Nederlandse ambtenaren daar zes fraudegevallen op het spoor waren komen. Het ging om bijstandsontvangers die onroerend goed bezaten met een hogere waarde dan de maximaal toegestane 9.000 euro. Afspraken om 58 andere verdachte dossiers samen met Marokkanen te controleren, werden volgens Sociale Zaken niet nagekomen.

Nederland dreigt nu alle socialezekerheidsverdragen met Marokko op te zeggen als de regering-Youssoufi niet tegemoetkomt aan twee eisen: vrije Nederlandse toegang tot de kadasters, en instemming van Marokko met een algemeen handhavingsverdrag over alle sociale zekerheidsovereenkomsten. Als die instemming uitblijft, dreigt Nederland als sanctie per 1 juli geen kinderbijslag meer te sturen naar nieuwgeborenen in Marokko met een ouder in Nederland. Vanaf volgend jaar stopt Nederland dan met de export van nieuw-aangevraagde uitkeringen naar Marokko.