Arbiter Jol helpt PSV in het zadel tegen FC Utrecht

Veertig minuten lang mocht FC Utrecht hopen op een punt in Eindhoven, maar uiteindelijk reikte arbiter Jol PSV de helpende hand. Jol gaf Utrechter Jean-Paul de Jong een tweede gele kaart, waarna het manmoedige verzet van de gasten meteen gebroken was. PSV liep uiteindelijk uit naar een ruime overwinning: 4-0.

Nadat De Jong eerder in de wedstrijd al tegen een terechte gele kaart was opgelopen, nam hij vlak voor rust niet voldoende afstand bij een vrije trap van PSV. Terwijl de ijverige middenvelder zijn medespelers instrueerde hoe positie te kiezen, liep scheidsrechter Jol in vlotte pas op De Jong af. Zonder na te denken trok Jol een tweede gele kaart en kon de ras-Utrechter voortijdig de kleedkamers opzoeken. ,,Ik was verbijsterd en kon niet begrijpen dat ik eruit werd gestuurd'', vertelde De Jong na de wedstrijd. ,,Het was toch geen ramp wat ik deed? Bovendien had ik niet de intentie om geen afstand te nemen, ik was al volop bezig met de mogelijke gevolgen van die vrije trap.''

Jol kende echter geen genade en sommeerde De Jong het veld te verlaten. Het is een bekend gegeven dat veel spelers uit het betaalde voetbal moeite hebben met Jols manier van leiding geven. De Scheveninger wekt nogal eens irritatie op met zijn agressieve lichaamstaal en verbale terechtwijzingen. Bovendien gaat hij liever niet in discussie met spelers. Tegen PSV maakte Jol een pietluttige indruk: hij floot steevast voor lichte overtredingen, maar keek ook weleens de andere kant op bij meer fysiek geweld. Zo schopte PSV'er Bouma in de beginfase van het duel rechtsback Vreven van FC Utrecht neer, maar Jol weigerde daarvoor een gele kaart te trekken. PSV'er Van Bommel kreeg even later wel geel voor een zeer lichte overtreding.

Tot aan de rode kaart voor De Jong had PSV weinig in te brengen tegen FC Utrecht. De gasten begonnen defensief: in een 4-5-1 opstelling was Kuijt de enige spits. Achter Kuijt moest Jochemsen voor creatieve ingevingen zorgen, terwijl spits Gluscevic op de bank zat.

De tactiek van PSV-trainer Gerets deed weer eens menigeen de wenkbrauwen fronsen. Op de plek van de geblesseerde Bruggink speelde John de Jong, waar Kezman een logischer alternatief was geweest. De Jong, eigenlijk het best als linkshalf, mocht het weer eens proberen achter aanvaller Vennegoor of Hesselink. De labiele Hagenaar faalde opnieuw. Niet alleen miste De Jong twee opgelegde kansen, ook profiteerde hij nauwelijks van de ruimte die hij kreeg na het wegzenden van zijn directe tegenstander Jean-Paul de Jong.

Op een psychologisch belangrijk moment trof PSV doel. Van Bommel bracht vlak voor rust de alerte Vennegoor of Hesselink in stelling: 1-0. Na de pauze kon het matige PSV de wedstrijd eenvoudig uitspelen. FC Utrecht, dat tot aan het duel met PSV pas twee van de tien uitwedstrijden had gewonnen, kwam tot geen goedlopende aanval meer. De uitblinkende doelman Wapenaar werd uiteindelijk nog driemaal gepasseerd: Vennegoor (2) en de getergde Kezman tekenden voor de doelpunten. Naast Wapenaar viel PSV'er Hofland op: de blessuregevoelige Limburger strooide met goede passes en was verdedigend onklopbaar.

Door de zege passeerde PSV op de ranglijst Feyenoord, al hebben de Eindhovenaren een duel meer gespeeld dan de Rotterdammers. Voor PSV worden het cruciale weken. Donderdag wacht de uitwedstrijd in de achtste finales van het UEFA-cuptoernooi tegen Leeds United. Een week later is Ajax de tegenstander in de halve finales van de Nederlandse beker.

PSV

4

FC Utrecht

0

Ruststand 1-0. 45. Vennegoor of Hesselink 1-0, 70. Kezman 2-0, 81. Vennegoor of Hesselink 3-0, 90. Vennegoor of Hesselink 4-0. Schds: Jol. Tsch: 31.500. Rode kaart: 39. De Jong (FC Utrecht, 2x geel). Gele kaart: Van Bommel (PSV).

    • Marcel Abrahams