Angola wil met Unita overleggen over vrede

De Angolese regering wil het vredesoverleg met de bevrijdingsbeweging Unita weer oppakken, nu Unita-president Jonas Savimbi is gedood. De Angolese president José Eduardo dos Santos heeft dat afgelopen weekeinde in Portugal verklaard.

Hij zal die boodschap morgen herhalen in de VS tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse president George Bush. Angola levert acht procent van de Amerikaanse olie, een percentage dat de komende jaren oploopt tot 15 procent.

Vertegenwoordigers van Unita kondigden aan dat de strijd tegen de regering onverminderd doorgaat. Unita en de regeringspartij MPLA zijn al ruim een kwart eeuw verwikkeld in een burgeroorlog.

De Verenigde Naties, Zuid-Afrika en Portugal moedigden de strijdende partijen gisteren aan om het vredesproces te hervatten. Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties zei dat het van immens belang is voor iedereen in Angola ,,om deze nieuwe situatie te benutten door het vredesproces een nieuwe impuls te geven''. Eerdere vredesakkoorden in 1991 en 1994 zorgden voor niet meer dan korte onderbrekingen in de strijd.

De Angolese staatstelevisie liet zaterdag het met kogels doorzeefde lijk van de 67-jarige Savimbi zien. De Unita-leider is begraven op het kerkhof van Luena, hoofdplaats van de oostelijke provincie Moxico waar hij eind vorige week door regeringstroepen werd gedood. In een verklaring riep de regering alle Unita-strijders op zich over te geven.

Vertegenwoordigers van Unita waarschuwden dat de dood van hun leider niet betekent dat hun beweging is verslagen. Maar ze zeiden ook dat een door de regering afgekondigd staakt-het-vuren de weg naar vrede kan openen. Voorwaarde is wel dat de regering open en eerlijk met Unita onderhandelt, zei de Unita-parlementariër Jaka Jamba in Luanda. ,,Onze boodschap aan de regering is dat ze dit moment niet moet aanwenden om Unita te vernederen.''

Complicerende factor bij eventuele vredesonderhandelingen is de grote verdeeldheid van Unita. Naast de militaire tak kent de beweging tenminste drie politieke facties. Over de opvolging van de tijdens zijn leven onaantastbare Savimbi dreigt een machtsstrijd te ontstaan.